Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Радев посъветва управляващите да не пренебрегват оценката и препоръките на стратегическите партньори на България

Радев посъветва управляващите да не пренебрегват оценката и препоръките на стратегическите партньори на България

Ако правителството се беше вслушало в исканията на хората и на протестиращите, нямаше да излезе днес тази съкрушителна оценка на Комисията за външна политика на Сената на САЩ. Тя отразява всички неща, за които говоря от началото на мандата, и заради които хората протестираха, засягащи и корупцията в България, и уроненото върховенство на правото, задушената свобода на медиите, политизираната съдебна система. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев в коментар за публикуваната днес декларация на Комисията по външна политика на Сената на САЩ по отношение на двустранните отношения между България и САЩ. Държавният глава посъветва управляващите да не пренебрегват оценката и препоръките на стратегическите партньори на България.

Американски сенатори призоваха България да уважава демократичните ценности и върховенството на закона. Това се случва в началото на предизборната кампания за изборите за следващ български парламент на 4 април. Сенаторите предупреждават, че настоящото състояние на вътрешната политика в България е "сериозно предизвикателство" пред двустранните отношения.

Изявлението беше разпространено в четвъртък и в него сенаторите казват, че искат да видят по-силни отношения между САЩ и България, като споменават сигурността и енергетиката.

Според тях "постоянната корупция, влошаването на медийната свобода, политизирането на правосъдието и други заплахи за върховенството на закона поставят сериозни предизвикателства пред двустранните американско-български отношения".

Изявлението е подписано от председателя на комисията по външна политика в Сената Боб Менендес (демократ от Ню Джърси) и най-старшия републиканец в комисията, Джим Риш от Айдахо.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники