Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Кьовеши: Няма да се намесваме в работата на българската прокуратура, а ще сътрудничим

Кьовеши: Няма да се намесваме в работата на българската прокуратура, а ще сътрудничимснимка: bgnes.bg

Европейската прокуратура не е чуждестранна инситуция, ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие. Това каза в България главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши.

"Ние имаме задължение на сътрудничим и да сме в постоянен контакт с националната прокуратура. Няма да се намесваме в работата на българската прокуратура, а ще сътрудничим", заяви Кьовеши.

Получаваме сигнали от частни страни, от граждани, НПО от цяла Европа. Всички сигнали ще бъдат анализирани и ако е налице достатъчно информация, ще проведем разследване. Когато казвам ние ще проведем, имам предвид европейските делегирани прокурори, които работят в Европейската прокуратура, но са установени във всяка от държавите-членки, добави Кьовеши. Тук съм да се срещна с четиримата делегирани прокурори, за да видя дали имат нужда от подкрепа. Тук липсват шестима прокурори, които трябва да се назначат, трябва да се определят и следователите и разследващите служители.

Ние можем да разследваме измами с евросредства ако щетите са над 10 млн. евро, можем да разследваме измами с ДДС и ако престъпленията са извършени на територията на две или повече държави членки, ако има ОПГ, разследваме пране на пари, в случай, че дела са свързани с престъпленията, които изброих. Нашата власт е да разследваме и изправяме пред националните съдилища тези престъпления, добави Кьовеши.

Аз не съм на посещение, аз съм си вкъщи, защото имаме офис в София, мое задължение е да надзиравам работата на колегите във всички 22 членуващи държави, обясни още европейският главен прокурор.

Ще разследваме всички престъпления след 2017 г. и в обхвата на нашата юрисдикция. Европейската прокуратура е независима и за мен независимостта на прокурорите е много важна, отбеляза Кьовеши. Ако някой политик се обади на европейски делегиран прокурор и каже да направи това или друго нещо, аз ще направя това публично достояние. Получили сме сигнали и случаи от България, но не сме получили всички и не мога да дам статистика за броя на случаите от България, коментира Кьовеши. Тя заяви, че няма да коментира протестите. „Не съм тук да оценявам качеството на работа на българската прокуратура. Моята работа е да видя, че всички национални органи ще сътрудничат и ще подпомагат дейността на европейските прокурори”, добави Кьовеши.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.