Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България и Румъния ще получат достъп за четене във Визовата информационна система на ЕС през юли

България и Румъния ще получат достъп за четене във Визовата информационна система на ЕС през юли

Европейската комисия съобщи, че е приела решение, с което от юли България и Румъния ще получат достъп само за четене до Визовата информационна система (ВИС) - базата данни, свързваща служителите по външните граници на ЕС с консулствата на европейските държави, издали визите, предаде БТА.

Решението означава, че двете страни ще имат право на достъп до информация, която вече съществува в системата, но не и да въвеждат нова информация. Двете страни успешно приключиха техническите изпитания, необходими за свързване към ВИС, пояснява ЕК.

България и Румъния ще могат да видят визовата история на кандидат за виза, което ще улесни обработката на заявленията. Българските и румънските гранични служители ще могат да проверяват валидността и истинността на шенгенските визи, издадени от други държави от ЕС, според данните от ВИС. Комисията пояснява, че това е от полза за предотвратяването на измами и борбата с тежки престъпления и тероризъм.

Достъпът за четене до ВИС е необходим, за да могат България и Румъния да работят с новата система за запис на данни от пресичане на външните граници, която се очаква да бъде въведена догодина. Пълният достъп до ВИС ще стане възможен, след като България и Румъния бъдат приети в Шенгенското пространство. ЕК отбелязва, че наскоро отново призова Съветът на ЕС да утвърди разширяването на Шенген с България и Румъния.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.