Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Мартин Заимов е бил арестуван за заличаване на част от надписа върху Паметника на съветската армия

Мартин Заимов е бил арестуван за заличаване на част от надписа върху Паметника на съветската армияснимка: segabg.com

Банкерът и бивш кандидат за кмет на София Мартин Заимов е бил задържан от полицията тази сутрин, след като е боядисал с бяла боя част от надписа на Паметника на съветската армия в центъра на града. Освободен е около 14 ч., съобщи самият той пред "Дневник".

Заимов е част от гражданска инициатива за преместване на паметника, като заяви, че акциите ѝ ще продължат. Целта е монументът, който е държавна собственост, да освободи пространството в общинския парк "Княжеска градина". Мястото му според Заимов е в Музея на социалистическото изкуство.

"Българската съдебна система, в това число и прокуратурата показва еволюция, тъй като квалифицира деянието като политическо изразяване. Щастлив съм и смятам това за много ценно", каза Заимов пред "Дневник". Допълни, че поради това да бъде арестуван е безсмислено.

"Важно е да възстановим достойнството на българите, а не да имаме фиктивно такова, което произвежда чудовища. Не може подобен насилнически паметник, символ на режим, определен за престъпен със закон, да стои в центъра на София", обясни тезата си той, като добави, че в надписа върху паметника има три неистини.

"Там има три лъжи в едно изречение. Първата е, че Съветската армия ни е освободила. Името й е Червената армия. Съветската армия възниква след войната. Преди това се казва Червената армия и това не е за подценяване, а е свързано с еволюцията на сталинизма. Това има значение за наличието или загубата на свобода", каза внукът на ген. Владимир Заимов.

Втората лъжа е "признателният български народ". За времето си може това да е било актуално, но в днешно време да го пише, при това със златен шрифт, е проява на огромно малодушие у възрастните хора, защото, ако попитате младите, които се забавляват около паметника, за тях той е на тези, които са ни освободили от турско робство. Не може да има надпис в центъра на града с невярно съдържание, който накърнява достойнството на всеки, който минава отпред и знае за какво става дума.

Третата лъжа е, че армията ни е освободила. От 2 септември 1944 г. имаме ново правителство на Константин Муравиев, което обявява война на Германия. Българската армия не е водила битка със съветски войски, те й обявяват война.

Заимов смята, че Столична община като минимум трябва веднага да сложи надпис, който да описва историята на паметника, кога и защо е изграден, колко струва окупацията на България, защо е окупирана, кога ѝ е обявена войната. "Дори това не поиска Фандъкова да го направи, не мога да кажа защо, не мога също да кажа кой инструктира българската полиция да прави това, което прави", коментира той. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники