Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министър Стойчо Кацаров: С днешна дата освобождавам Съвета на директорите на болница „Лозенец“

Министър Стойчо Кацаров: С днешна дата освобождавам Съвета на директорите на болница „Лозенец“

С днешна дата, 3 юни, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров освобождава Съвета на директорите на болница „Лозенец“. Това съобщи министърът на брифинг в Министерския съвет.

Основания за решението са: данни за източване на лечебното заведение, във връзка с което в началото на годината беше излъчено журналистическо разследване; отрицателните финансови резултати на болницата; сигнали за незаконно извършване на трансплантации на чужди граждани, както и направена трансплантация на лице, заемало висш административен пост.

Финансовата справка на лечебното заведение сочи, че за 2020 г. болницата е на загуба от 21 млн. лв. За същата година, при отрицателен финансов резултат, заетостта на болничните легла е била 23%, или осем от десет легла са били свободни, стана ясно още от думите на д-р Стойчо Кацаров.

В здравното министерство са постъпили документи, съдържащи информация, че в периода 2019 г. - 27 април 2021 г. в болница „Лозенец“ са извършени 14 трансплантации на бъбрек от жив донор, като всички донори са млади хора от Украйна и Молдова, а за реципиенти са посочени граждани на Оман, Израел и др. Тъй като изискванията на българското законодателство за трансплантация от жив донор е да има роднинска връзка между донор и реципиент, документите по тези случаи ще бъдат предоставени на МВР за проверка на фактите, а при необходимост и за последващи действия.

Относно чернодробната трансплантация на висш държавен служител, реализирана през месец април т. г. от трупен донор, здравният министър съобщи, че е нарушена процедурата за избор на реципиент. Тримата пациенти, класирани от ИАМН като подходящи за трансплантацията, с оглед спешност и съвместимост, и фигуриращи в листата на чакащи за трансплантация у нас, са били прередени от въпросния държавен служител.

„Ще бъдат проверени и други лечебни заведения, за които има сигнали“ беше категоричен здравният министър.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.


Защитен код
Обнови