Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Испания обмисля да изпрати бойни самолети в България

Испания обмисля да изпрати бойни самолети в България

Испания обмисля да изпрати бойни самолети в България. Това обяви министъра на отбраната Маргарита Роблес. Тя беше питана от местни журналисти дали Испания ще изпрати войски на Изток на фона на напрежението между Русия и НАТО.

Според Роблес, още се обсъжда изпращането на изтребителите у нас, докато няколко бойни кораба вече са тръгнали към Черно море. Един миночистач ще пристигне съвсем скоро, а в следващите дни към Балканите ще потегли и испанска фрегата. Роблес заяви още, че след разговорите с американския държавен секретар Антъни Блинкен, Дания е изпратила фрегата в Балтийско море, а Франция ще изпрати бойна част в Румъния.

"Обмисляме изпращането на бойна част в България, в добавка към регулярно разположените в Литва въздушни патрули. Участието ни в дейността на НАТО продължава вече много години, така че нямаше съмнение, че ще се присъединим и сега. Отново искам да подчертая, че дипломацията е начина, по който искаме да действаме. Но военното ни участие е факт от години", заяви министърът на отбраната на Испания Маргарита Роблес.

На Учебен полигон „Ново село“ започна съвместната българо-американска подготовка, която ще продължи до 30 юни 2022 г. В нея ще участват сили и средства от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

Във връзка с провеждането на подготовката през тази седмица се извършва предислоциране на военнослужещи с необходимата екипировка, щатно въоръжение и бойни припаси от Въоръжените сили на САЩ, както и на бойни машини на пехотата M2A3 „Брадли“, танкове М1А2 „Абрамс“, вертолети, транспортна, спомагателна и ремонтна техника.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники