Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Кризата между Русия и Украйна създава заплаха за сигурността не само на България, но и на цяла Европа

Кризата между Русия и Украйна създава заплаха за сигурността не само на България, но и на цяла Европаснимка: bntnews.bg

Най-голямата гаранция за националната ни сигурност е развитието на въоръжените сили на България и съвместимостта им с партньорите от НАТО.

Това заяви президентът Румен Радев, след като обсъди състоянието на Българската армия с министъра на отбраната Стефан Янев, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и висши военни.

По думите на президента неглижирането на военното въоръжение и нашите съюзни ангажименти е най-голямата заплаха за сигурността на България. За да се преодолее този проблем, са необходими постоянни действия, допълни държавният глава.

"Да не се сещаме за армията от криза на криза и от ръководство на ръководство. Необходими са постоянни ангажименти, а не еднократни актове на закупуване на въоръжение", каза Радев.

Модернизацията на армията ще е основният акцент, който ще бъде поставен на Консултативния съвет за национална сигурност на 15 февруари, допълни държавният глава.

В отговор на журналистически въпрос президентът заяви, че вече има информация, че доставката на първите осем изтребителя Ф-16 ще закъснее.

"Това е изключително тревожно за въоръжените ни сили. То поставя не само на изпитание личния ни състав, но вече въвежда рискове България да загуби въздушния си суверенитет, да загуби възможността да охранява сама своето въздушно пространство, което е и въздушно пространство на НАТО", заяви държавният глава.

Кризата между Русия и Украйна създава заплаха за сигурността не само на България, но и на цяла Европа, това е криза с глобални измерения, коментира Радев. Той отново изтъкна, че не трябва да се допуска военен конфликт, а да се търси решение чрез средствата на дипломацията. / БНТ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.