Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Зеленият сертификат у нас отпада от 20 март

Зеленият сертификат у нас отпада от 20 мартснимка: bgnes.bg

Зелените сертификати у нас вероятно ще отпаднат от 20 март. От тази дата ще бъдат свалени и останалите ограничения, наложени в хода на борбата с пандемията. Това съобщи премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг в понеделник.

Той подчерта, че според прогнозите и анализите до споменатата дата COVID картата на страната ни отново ще е зелена и ще се върнем в първия етап от плана на властите за справяне с пандемията.

Петков отбеляза, че България е преминала през петата вълна на разпространение на вируса, без да прибягва до налагане на най-строгите противоепидемични мерки.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви тристъпков подход за облекчаването на мерките оттук нататък.

Мерките ще отпадат на три стъпки, обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев:

- от 24 февруари – в магазини и заведения ще се влиза без зелен сертификат по преценка на собствениците. Сертификатът остава задължителен за персонала. В школите за обучение на деца ще могат да се провеждат занятия присъствено за групи до 12 души.
- от 5 март – във всички магазини, заведения и други закрити обществени места ще се влиза без зелен сертификат. В школите за обучение на деца може да има присъствено обучение без ограничения. Допуска се смесване на паралелки и извънкласни дейности. Провеждането на граничния здравен контрол на гранични пунктове ще става съобразно цветовите зони, като отпада групата на страните от тъмно червен списък.
- от 20 март посещенията на дейности и услуги ще става без изискване за сертификат. Няма да има такова изискване и за персонала

Главният здравен инспектор коментира още, че носенето на маски на закрито, включително в градския транспорт, вероятно ще остане в сила. Властите ще обсъждат допълнително и казуса с тестването на учениците. То може да отпадне, едва когато е сигурно, че броят на заболелите деца и учители е сериозно намален, обясни доцентът.

"Винаги има опасност нещо да се случи, но по наша преценка тя е минимална. Не очакваме появата на щамове, които да обърнат нещата. Все пак оставаме в готовност за реакция", коментира още доц. Кунчев.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники