Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България подкрепя внесения проект на резолюция в Общото събрание на ООН за суспендиране на членството на Русия в СПЧ

България подкрепя внесения проект на резолюция в Общото събрание на ООН за суспендиране на членството на Русия в СПЧ

България е част от усилията на държавите-членки на Европейския съюз, САЩ, Обединеното кралство и други сходно мислещи държави за суспендиране на членството на Русия в Съвета на ООН по правата на човека (СПЧ). Със своите действия Русия показа, че не зачита основните принципи, на които се основава дейността на СПЧ, и не може да продължи да бъде негов член.

Руската военна агресия срещу Украйна е изключително сериозно нарушение на Устава на ООН и на международното право като цяло. Тази агресия подкопава основите на международния ред – териториалната цялост и суверенитета на държавите, мира, сигурността, стабилността, предвидимостта, наличието на правила и уважението към основните човешки права и свободи. В последните дни данните за сериозни нарушения на правата на човека от руските въоръжени сили в Украйна бяха допълнени с нови свидетелства за множество тежки военни престъпления в редица украински градове, включително в Буча и Ирпин.

България остро осъжда тези престъпления и призовава за подвеждане под отговорност на извършителите. България подкрепя внесения проект на резолюция в Общото събрание на ООН за суспендиране на членството на Русия в СПЧ и призовава всички отговорни членове на международната общност също да го подкрепят.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники