Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Политически консултации между Министерствата на външните работи на Република България и Република Армения

Политически консултации между Министерствата на външните работи на Република България и Република Армения

Политически консултации между Министерствата на външните работи на Република България и Република Армения на ниво заместник-министри на външните работи бяха проведени на 27 май 2022 г. в гр. Ереван, Република Армения. От българска страна консултациите бяха водени от заместник-министър Ирена Димитрова, а от арменска - от заместник-министър Паруйр Оганисян.

По време на консултациите бе направен цялостен преглед на двустранните отношения, като акцент бе поставен върху идентифицирането на сфери за разширяване на сътрудничеството. В този смисъл, свързаността и сигурността, особено в контекстта на актуалната международна обстановка, бяха изведени на преден план. Акцент бе поставен и върху интензифицирането на търговско-икономическите връзки, включително и в контекста на възмоожностите, предоставяни от Споразумението за всеобхватно и задълбочено партньорство между ЕС и Република Армения, както и в контекста на двустранната Спогодба за трудова миграция.

Двете страни обмениха мнения и по други въпроси от взаимен интерес, регионалната и международна сигурност, ситуацията в контекста на руската военна агресия в Украйна и нейното отражение в регионален и глобален план. От българската страна беше изразена дълбока загриженост за ситуацията в Украйна, като бе споделена европейската позиция относно значението на стриктното придържане към наложените на Руската федерация международни санкции и свеждането до минимум на възможностите за тяхното заобикаляне, с оглед превръщането им в ефективен инструмент за прекратяване на руската военната агресия.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники