Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Президентът Радев: НАТО се завръща към същинската си мисия

Президентът Радев: НАТО се завръща към същинската си мисия

След десетилетия на фокусиране върху борбата с тероризма и укрепването на мира далеч от региона ни, сега НАТО се завръща към своята същинска мисия да бъде гарант на суверенитета, сигурността и териториалната цялост на страните-членки. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти преди церемонията по официално посрещане на държавните и правителствените ръководители, участващи в срещата на върха на НАТО в Мадрид, Испания.

„Това означава повишена отговорност и единство, които ще демонстрираме на срещата на върха, така че да покажем своята отговорност към колективната отбрана и към сигурността на всяка една страна“, заяви президентът. Той допълни, че това е свързано и с повишените амбиции на Алианса и изисква повече ресурси и като национално инвестиране, и като общи разходи за отбрана.

Президентът отбеляза, че срещата на върха на НАТО започва в ключов момент при радикално променена стратегическа среда за сигурност в резултат на руската агресия в Украйна и засилена конкуренция между основните стратегически играчи на глобалната сцена. „Новата среда на сигурност изисква нови подходи и решения, които да гарантират, че войната в Украйна няма да разшири своя териториален обхват“, заяви Румен Радев.

Във връзка с дискусиите по новата Стратегическа концепция на НАТО държавният глава отбеляза, че страната ни е участвала активно по отношение най-вече за създаването на нови, адекватни отбранителни способности, повишаване на логистичния капацитет на енергийната и транспортна свързаност с умело и ефективно използване на общите фондове на Алианса.

Във връзка с укрепването на Източния фланг президентът Радев отбеляза, че предстои да се вземат решения за дългосрочната адаптация на отбранителния и възпиращ потенциал.

Попитан за отзоваването на руски дипломати от България, президентът отговори, че не разполага с необходимата информация, за да дискутира темата. „Надявам се министър-председателят в оставка да е взел това решение на базата на солидна и достоверна информация и да го е обмислил добре и като мащаби, и като последствия“, допълни Румен Радев.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники