Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Валежи и до 29 градуса ни чакат през май

Валежи и до 29 градуса ни чакат през май

Най-ниските температури през май ще са между 5 и 10 градуса, а най-високите - между 24 и 29 градуса. Това съобщи Марияна Попова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, предаде БТА.

Попова прогнозира, че през май се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която в по-голямата част от страната е между 17 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета - между 15 и 17 градуса, в планините - от 2 до 5 градуса по високите им части над 2000 метра, а до 12-14 градуса в по-ниските планински части.

Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 литра на квадратен метър, в планинските и припланински райони - от 70 до 140 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие на май ще бъде сравнително хладно за периода, с чести валежи. Има повишена вероятност около 2-3 май да се създаде валежна обстановка, при която валежите да са почти повсеместни и повече като количество.

Впоследствие ще бъде ветровито, но валежите ще намалеят.

Условия за временно интензивни валежи ще има отново около 5-6 май, както и към 9 май.

Още в началото на второто десетдневие температурите ще се повишат и ще станат близки до обичайните.

През периода 11-16 май ще настъпи относително стабилизиране на атмосферата. Вероятността за валежи е малка, ще има повече слънце.

През втората половина от десетдневието ще остане топло, но по-неустойчиво и променливо.

Ще има и слънчеви часове, предимно сутрин, но около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има и краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици.

През третото десетдневие на май въздушната маса ще стане по-неустойчива.

Отново ще има чести превалявания, главно през втората половина от деня и първата половина от нощта, от типа на краткотрайните, съпроводени от гръмотевична дейност. На места ще има и градушки.

В отделни дни се очакват и по-интензивни валежи.

Повече слънце ще има в сутрешните часове, прогнозира Марияна Попова. / Вести

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.