Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Месечна прогноза за октомври 2020

Месечна прогноза за октомври 2020

Тази година през октомври се очаква средната месечна температура да бъде над нормата, която в равнините е между 11˚ и 15˚, по високите полета — между 8˚ и 11˚, в планинските райони — от 4˚ до 8˚.

Най-високите температури през октомври ще бъдат около средата на първото десетдневие, в повечето места между 28° и 33°, но в отделни райони ще достигнат 35°-36°. Най-ниските ще са между минус 1° и 4°.

Месечната сума на валежите в по-голямата част от страната ще бъде под нормата, която за югоизточните райони е между 60 и 90 л/кв.м, за останалите - между 40 и 60 л/кв.м, в планините — от 80 до 100 л/кв.м.

След захлаждането в края на септември, още в началото на октомври от юг ще се пренасят топли въздушни маси и температурите бързо ще се повишават. В периода 3-6.10 вятърът в източната половина от страната временно ще е силен и преобладаващите максимални температури ще са над 25˚, на отделни места, чувствителни на южен вятър, ще достигат до 35˚-36˚.

Около 6-7.10 ще премине атмосферно смущение. На места ще има валежи от дъжд. През следващите дни температурите постепенно ще се понижават, но ще остане сравнително топло. Ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. В самия край на десетдневието се повишава вероятността за превалявания.

През второто десетдневие температурите отново ще бъдат по-високи, но все пак по-близки до нормалните. В началото и в края облачността ще е разкъсана, с повече слънце в часовете около и след обяд. През периода 12-18.10 времето ще е променливо, на места с превалявания.

През третото десетдневие температурите ще са около обичайните. През първата половина от периода отново има вероятност за превалявания. През втората – тенденцията е да има повече спокойни и сравнително топли дни, но вече с характерните инверсии и ниска облачност в сутрешните часове. / НИМХ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.