Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министър Валентин Радев: Най-разпространеният наркотик е марихуаната, пазарът на хероин и кокаин се свива

Валентин РадевВалентин Радев

Най-голям пазарен дял заема марихуаната, следвана от амфетамините. Пазарът на хероин и кокаин се свива. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който в рамките на петъчния парламентарен контрол отговори на въпрос, свързан с превенцията и противодействието на наркотични вещества в България, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„През последните няколко години на територията на страната няма единен пазар на наркотици. Няма монопол на знакови лидери, характерни за близкото минало, няма и териториално разпространение на наркопазара”, посочи министър Радев. По думите му лидер по разпространение е марихуаната, а нарастващата употреба и благоприятните природни условия мотивират отглеждането на канабис в много райони на страната. „След марихуаната, най-много на местния пазар се разпространяват амфетамини, под формата на малки пликчета или на таблетки. Масовият начин на разпространение е в нощните заведения и по време на големи концерти”, уточни вътрешният министър.

Според него лекият спад в употребата на някои традиционни наркотици се компенсира от динамичните промени в пазара на синтетични наркотични вещества, както и бързата поява и употреба на психоактивни вещества – т. нар. „дизайнерски наркотици”.

Министър Радев подчерта, че МВР предприема действия по превенция на употребата на наркотици от деца в училищата, за което ще стартира и серия от срещи с директори. „Провеждат се срещи и се изнасят лекции в учебни заведение, където се обръща внимание на употребата на наркотични вещества и вредата от тях”, увери министър Радев.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.