Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Данаил Кирилов свиква заседание на ВСС заради данни, че дело на обвиняем за шпионаж е било разпределено на конкретен съдия

Данаил Кирилов свиква заседание на ВСС заради данни, че дело на обвиняем за шпионаж е било разпределено на конкретен съдияснимка: bnt.bg

Правосъдният министър е свикал заседание на Висшия съдебен съвет на 9 април и в дневния ред е включено обсъждането на одитния доклад, според който системата за случайно разпределение на дела може да бъде манупилирана.

Според източници на "По света и у нас" има данни, че дело на обвиняем за шпионаж е било разпределено на конкретен съдия от IP адрес, който е извън България.

Одиторите са категорични, че системата за случайно разпределение на делата може да бъде манипулирана от всеки, който притежава електронен подпис. Няма никаква защита, която да блокира достъпа от устройства, които са извън съдилищата.

Дори има данни, че в системата е влизано в нощни часове, както и от IP адреси, които са извън територията на България.

Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Има сигнали за разпределение на дела от странни места по света. И за достъп от екзотични острови, и от други действително странни места.

По време на проверката от администрацията на Висшия съдебен съвет не са осигурили достъп до централния сървър на системата и одиторите не са проверили конкретните лог-файлове. Такъв достъп се отказва и на правосъдния министър вече повече от половин година.

Министър Кирилов ще настоява Висшия съдебен съвет да вземе решение за изработването на изцяло нова централизирана система за случайно разпределение на делата.

Според Кирилов да въвеждането на новата система, ще трябва настоящата да бъде преработена така, че да няма възможност за достъп извън съдилищата. / БНТ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники