Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Сак с инструменти издал руснаците от “бандата на Карлсон”, обирали хипермаркети през покривите

Сак с инструменти издал руснаците от “бандата на Карлсон”, обирали хипермаркети през покривитеснимка: trud.bg

Два дръзки обира на хипермаркети бяха извършени в Пловдив само за седмица. За полицията бе ясно, че извършителите са едни и същи, тъй като почеркът е идентичен – влизането в магазините е станало чрез изрязване на дупка в покрива.

По този повод апашите се прочуха като бандата на Карлсон, защото като героя на детската писателка Астрид Линдгрен ходят върху сгради.

Преди дни бяха заловени в София при спецакция на криминалисти. Арестувани са руските граждани Роман Левин и Алекс Гюнтер.

“Те нямат статут на постоянно пребиваващи. Пристигнали са с визи. Работят за руски фармацевтични фирми и не са осъждани”, съобщиха от прокуратурата.

Първият им удар е в нощта срещу 2 юни в търговски комплекс на бул. “България” в Пловдив. При отварянето му сутринта се разбира, че е станала кражба. Разбита е метална каса в обект на популярна верига, от която са задигнати над 5300 лв. От съседен магазин за техника в същия център пък липсвали 3800 лв. Там на престъпниците не им се наложило да взломяват сейфа, защото намерили ключа. Отнесли и 10 скъпи айфона. Общата щета за двете вериги е за около 20 000 лв.

На 8 юни в полицията получават сигнал за друг атакуван хипермаркет на бул. “Македония”. Отново през покрива. При огледа става ясно, че крадците са използвали аварийната стълба, за да се качат отгоре. Имало и изрязан отвор като при първия обир. От магазина са изчезнали 12 242 лв.

“От двете местопроизшестия бяха иззети множество следи, както и материал за ДНК анализ”, обясняват разследващите. При прегледа на камерите става ясно, че извършителите са правили предварителни огледи няколко дни преди обирите.

Пробивът идва с откриването на инструментите на бандата на Карлсон. След втория обир до жп стълб е намерен сак, в който имало ъглошлайф, ножици за рязане на ламарина, лостове тип кози крак, алпийско въже и 2 устройства уоки-токи.

ДНК профилът от инструментите съвпадал с биологичния материал, извлечен от покривното пространство на търговския обект на бул. “Македония”.

Криминалистите установяват, че ъглошлайфът, използван от крадците, се продава само в една търговска верига и е купен от магазин в Пловдив заедно с щангите. На записа се вижда и кой е купувачът – млад мъж с татуировки. Камерите разкриват и съучастника му, както и автомобила, който използват.

При претърсване на обитавания от тях апартамент е намерена голяма сума пари в евро и левове, както и много монети от по 1 и 2 лева, каквито са задигнати от пловдивските хипермаркети. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.