Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

От началото на годината до 15 ноември са регистрирани 46 097 граждани на трети страни при опит да влязат незаконно в страната

От началото на годината до 15 ноември са регистрирани 46 097 граждани на трети страни при опит да влязат незаконно в странатаснимка: nova.bg

От началото на годината до 15 ноември са регистрирани 46 097 граждани на трети страни при опит да влязат незаконно в страната. Това каза зам.-директорът на ГД „Гранична полиция“ Светослав Манолов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„44 661 лица самостоятелно са се завърнали на съседна територия. Българските гранични власти са задържали на вход 1241 лица, което е увеличение с около два пъти спрямо предходната година. Най-натоварена остава българо-турската граница, която съставлява 73% от общия миграционен натиск. Там са регистрирани 33 475 граждани на трети страни да преминат през границата, което е 4 пъти повече от 2020 г. Българските служби са задържали 9004 граждани на трети страни при опит да преминат на тази граница. На българо-гръцката граница са задържани 295 души, което е два пъти повече от 2020 г.“, посочи Манолов.

„Мерките за противодействие на този натиск е продължаване на целогодишната специализирана полицейска операция. Командировани са 277 служители от други структури в „Гранична полиция“, заяви той.

„Този месец имаше съвместна операция между ДАНС и МВР, като на 10 ноември около 23.00 часа в община Тополовград е задържано лице, което е установено, че е белгийски гражданин, за който има издадена ЕЗА за терористична дейност от Белгия. Всичко приключи успешно“, каза още той.

По думите му оградата на българо-турската граница е била унищожена в района на област Хасково, но към момента тя се възстановява. / Фокус

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.