Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Пристанищата в Бургас и Александруполис разработват съвместен проект с европейско финансиране

Пристанищата в Бургас и Александруполис разработват съвместен проект с европейско финансиране

Работна група експерти на „Пристанище Бургас” ЕАД посети Пристанище „Александруполис Порт Ауторити” SA, Гърция. Посещението бе във връзка с подписаното споразумение за сътрудничество между ръководителите на двете пристанища на 6-ти декември, 2016 г. Групата от бургаския порт бе водена от изпълнителния директор на Пристанище Бургас Диян Димов, а в състава и бе и кап.д.п. Георги Събев от НПО „Южно – български морски образователен център”. От гръцка страна в работната среща участваха Христос Дукас, директор на пристанището в Александруполис, кметът Евангелиос Ламбакис и експерти. Целта на работната среща бешe обсъждане на варианти за кандидатстване със съвместен проект по ОП „Черноморски басейн 2014-2020”, който да се реализира с привличане на трета страна от Черноморския басейн, но извън Европейския съюз.

По време на обсъждането беше решено бъдещият съвместен проект да е в сферата на морския екологичен туризъм, като бъдат развивани, предоставяни и популяризирани туристически продукти в страните участнички. Водещ партньор по бъдещият проект ще бъде гръцката страна. Пристанищните власти в Александруполис се ангажираха с изграждането на необходимата инфраструктура за обслужване на яхти и малки плавателни съдове, а представителите на Бургас да разработят туристическите маршрути. По проекта се предвижда и изграждането на виртуален център за промотиране на туристически услуги и продукти, организирането на туристически форуми и специални събития - морски спортни състезания, регати и др. Директорът на бургаското пристанище посочи по време на разговорите, че пристанищата могат да подпомагат развитието на туризма. За пример даде Бургас и добрите отношения между местната власт, общинско предприятие „Туризъм” и порта, където през последните години беше възобновено каботажното плаване. В резултат на това и след реализиране на европейски проект забравения от десетилетия остров „Света Анастасия” до Бургас вече оглавява туристическите класации в страната. През миналия летен сезон островът е посетен от 48 000 туристи, повечето от които са обслужени на бургаското пристанище.

„Още сме в началото и обсъждаме варианти по нашето бъдещо партньорство, но тази първа среща между работните групи на пристанище Бургас и пристанище Александруполис е настина ползотворна. Предстои ни работа по намирането на трета черноморска страна - партньор извън Европейския съюз и разработването на самия проект в детайли, но се надяваме на успех. Морският туризъм може осигури нов терен за създаване на устойчиви видове иновативни туристически продукти. Туристическата индустрия има огромно влияние върху икономиката, а бъдещият проект ще осигури и възможности за трансгранично сътрудничество и за по-нататъшно развитие на туризма в Черноморския регион”, каза изпълнителния директор на бургаското пристанище Диян Димов по време на интервю пред местната гръцка телевизия. Той припомни и доброто сътрудничество между общините Бургас и Александруполис, подкрепяно и на държавно ниво.

Подписаното в края на миналата година споразумение за сътрудничество между двете пристанища има за цел съвместната промоция на сухоземните, морски карго и пасажерски връзки на пристанище Александруполис и пристанище Бургас като нова, атрактивна и разходно-ефективна интерконекция между Черно море и Средиземноморието. Координация на политиката и взаимната подкрепа на позициите на двете страни в различните форуми, отнасящи се до пристанищата, в контекста на формирането на пристанищната политика на ЕС. Меморандумът за сътрудничество обхваща няколко основни дейности – разработване на технологична инфраструктура за растеж на двете пристанища и подобряване на връзките между тях; обмен на ноу-хау в областта на пристанищата и организацията на управлението на пристанищните съоръжения; обучение на човешки ресурси и обмяна на добри практики; обмен информация в областта на опазване на околната среда и насърчаване на устойчивото развитие на пристанищата на Александруполис и Бургас.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.