Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Грандиозно шоу с 1500 артисти и 60-хилядна публика слага началото на "Пловдив – европейска столица на културата 2019"

Грандиозно шоу с 1500 артисти и 60-хилядна публика слага началото на "Пловдив – европейска столица на културата 2019"

В продължение на година Пловдив ще отгръща страниците на летописна книга, побрала историята му от древността до днес. И макар корените му да отвеждат осем хилядолетия назад, градът ще разказва за отминали събития, овековечени традиции и предаващ се чрез поколенията дух с поглед, отправен в бъдещето.

“Пловдив – европейска столица на културата 2019” ще бъде открита официално на 12 януари с грандиозния спектакъл “Ние сме всички цветове” под откритото небе на града. Над 1500 участници от България и чужбина ще се качат на сцената, пресъздавайки цветна метафора на всички основни теми от програмата с изразните средства на музиката, танца и светлината.

Пловдив – европейска столица на културата

Сцената ще обхваща булевард “Цар Борис III Обединител“ от Античния театър до някогашния хотел “Тримонциум”, а двайсет и пет метрова кула с видимост 360 градуса ще излъчва програмата заедно с кадри от града. Гигантското съоръжение ще бъде свързано с два подиума, дълги по 125 метра, които да побират огромната маса зрители – очаква се публиката да достигне 60 хиляди души. Организаторите засега отказват да разкрият имената на звездите, благодарение на които ще бъде отправено основното послание #заедно#together към Европа и света. Но отсега е ясно, че на финала дронове ще нарисуват красиви картини върху нощното небе, от което ще се посипят фойерверки и ще осветят пътя на новата културна столица на Стария континент.

Пловдив – европейска столица на културата

Пловдивчани се качваме на сцената на откриващото ни събитие с идеята да заявим кои сме всъщност – казва Гина Кафеджиян, мениджър проекти и събития към фондация „Пловдив 2019“. – И отваряйки вратите, приковаваме вниманието с множество събития – фестивалите “Опера оупън”, “Пловдив джаз фест”, “Хилс ъф рок” и “Пълдин етно”, Седмицата за съвременно изкуство, първият у нас парад с гигантски кукли и костюми, изработени от жителите и гостите на града. Имаме също така поглед към японската култура и към проекта “Кино Пловдив” на седем филмови режисьори. “Брекзит блус” пък маркира ключови взаимоотношения в Европа и обръща внимание на това, че ако има неизбежност в политическите посоки, тя не се отнася до културното взаимодействие – затова и изкуството е безкомпромисният начин да бъдем заедно. Не случайно мотото ни Together прозира от всичките 500 събития. Други акценти в програмата ни се отнасят до премиерата на пловдивския театър, която ще представи обединение на няколко града с антични театри, както и до две знакови изложби – едната посветена на 30- годишнината от падането на Берлинската стена, а другата на историята на тютюна, защото Пловдив става богат административен център и благодарение на тютюневата индустрия.

Пловдив – европейска столица на културата

Кварталите, разкриващи етническата и културната ценност на града, също попадат във фокуса на европейската културна столица – ромският “Столипиново”, артистичният “Капана”, историческият “Тютюнев град”.Ще има ли обаче ракурс и към опазването на това богатство, за да не се повтарят пагубни за архитектурното богатство събития като изпепеляването на тютюневите складове?

Във всяко отношение – отговаря Гина Кафеджиян, добавяйки че Пловдив не прикрива раните си. – Ние бихме искали да излекуваме това, което зависи от нас, и да решим проблемите със средствата на културата и на изкуството. Например само след броени дни в Тютюневия град заедно с Матера, другата европейска столица на културата, ще проведем фестивала за градски игри (16-18. 11) – това е необичаен, но успешен метод за преосмисляне на позабравени градски пространства като района на бившите тютюневи складове и фабрики.

Проектът “Европейска столица на културата” цели да въвлече жителите на града в създаването на събитията и от публика да ги превърне в участници. Затова и съвсем на място звучат думите на Гина Кафеджиян, че през идната година всеки пловдивчанин може да се почувства като звезда. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.