Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Летище София отчете 14% ръст на пътниците за първите шест месеца на 2016

Летище София отчете 14% ръст на пътниците за първите шест месеца на 2016снимка: dnevnik.bg

Летище София отчете 14% ръст на пътниците за първото полугодие на 2016 г. Преминалите през аерогарата са 2 174 335 души, а за сравнение - за първата половина на 2015 г. те са били 260 980 повече. Само за месец юни летището отбелязва 13% ръст на общия брой обслужени пътници, който възлиза на 415 559.

През първото полугодие броят на пътниците по редовните международни линии бележи ръст от 16% на годишна база. Това според летището се дължи както на новите дестинации към полетното разписание, така и на допълнителните честоти на опериране на много от обслужваните маршрути. През периода януари - юни са открити 11 нови линии, сред които Киев, Бристол, Осло/Торп, Бирмингам, Пиза, Лондон/Станстед, Лисабон, Аликанте, Палермо, Копенхаген и Будапеща.

Спад от 4% има при пътниците по редовните вътрешни линии от София до Варна и Бургас. От летището отчитат голям спад в броя на пътувалите с туристически чартъри. Той е с 23% по-нисък в сравнение с 2015 г. През Терминал 2 са минали 59% от пътниците, а останалите 41 на сто – през Терминал 1.

На летището са излетели и кацнали общо 23 795 самолета, което представлява ръст от 12% на годишна база. С 15 на сто са се увеличили полетите по редовни международни линии. По вътрешните линии е отчетен спад от 3% спрямо миналата година. Със 7% по-малко са и изпълнените чартърни полети, докато специализираните товарни превози са се увеличили с около 2%. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.