Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

София ще има нов археологически музей

София ще има нов археологически музейснимка: dnevnik.bg

Закритият музей на комплекса "Антична Сердика" ще бъде отворен, като в него ще бъде изложен част от фонда с находки от Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките. Това каза пред журналисти днес зам.-кметът на София по културата и образованието Тодор Чобанов.

По-рано през деня Министерският съвет предостави на Столична община правото да стопанисва комплекса през през следващите 10 години.

Планът на Столичната община е да отвори музея под бул. "Княгиня Мария Луиза", което не се случи през времето, в който Министерството на културата стопанисваше обекта. По думите на Чобанов в него ще бъдат показани експонати от фондовете на археологическия институт с находки от римската епоха, както и част от колекцията на общината, добита след разкопки по антични обекти. Експозицията ще бъде допълнена от 3D визуализации.

В музея ще се организират и детски исторически занимални, каза още Чобанов. Пространството под стъклените куполи на Ларгото пък ще се използва за различни културни събития. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.