Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

До месец Столичната община ще сключи договор за 13 нови трамвая

До месец Столичната община ще сключи договор за 13 нови трамвая

До месец Столичната община ще сключи договор с полската фирма "Песа" за доставка на 13 нови нископодови трамая, каза днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Песа" веднъж бе отстранена от поръчката от общинската комисия, която избра за победител "Шкода" с оферта от 46.3 млн. лева. Полската фирма обаче обжалва и с решение на Върховния административен съд бе класирана на първо място с оферта за 45 млн. лева. "Шкода" пък бе отстранена от съда заради грешка в изчисленията в офертата.

"Всички срокове за обжалване вече са приключили и до месец от избраната фирма ще изпратят документите си за сключване на договор", посочи кметът.

Фирмата "Песа" веднъж вече спечели търг на общината за нови мотриси, като от 2016 г. по линии 1 и 7 се движат нейни машини. Новите 13 трамвая ще се движат по маршрута на линия 5 - от Княжево до Съдебната палата.

Първите 20 електрически автобуса на градския транспорт пристигнаха в София. Модерните превозни средства ще се движат по линиите, които пътуват в централната градска част. Обновяването на градския транспорт е една от мерките срещу замърсяването на въздуха.

На таблото на електробусите се вижда капацитетът на батерията, а батериите ще се зареждат в трите гаража на градския транспорт, обясни Слав Монов, директор на "Столичен автотранспорт".

Минимум 70 места имат и не се различава по нищо друго от нормалните автобуси освен, че се задвижва от електрически двигател и не изхвърля никакви вредни емисии, с което ще подобри многократно качеството на въздуха. Другите им предимства са, че ще бъдат снабдени с рутер за интернет, ще може да се зареждат и мобилни телефони в тях, обясни Монов. Електробусите са с нисък под и климатик, допълни той.

Слав Монов, директор на "Столичен автотранспорт": След втората половина на ноември поетапно ще започнем въвеждане в експлоатация и обучение на водачите.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.