Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

София нараснала с 80 000 души за 10 г.

София нараснала с 80 000 души за 10 г.снимка: bnr.bg

София в рамките на десет години - между 2009 и 2019 г., е успяла да увеличи своето население с почти 80 000 души. Това съобщи икономистът от Института за пазарна икономика /ИПИ/ Адриан Николов при онлайн представянето на анализ на ИПИ за икономическото и социалното развитие на областите в Южна България, предаде БТА.

Едновременно с това само една област от Южна България е успяла да увеличи населението си - Кърджали - с около 3500 човека, коментира Николов, като уточни, че и там, както и в София, големият фактор за увеличението на населението е механичното му движение, а не това, че има баланс между раждаемост и смъртност.

Останалите области са на загуба, като най-тежко е положението в Пазарджик и Стара Загора, които губят по почти 38 000 души всяка.

Николов подчерта, че в тази ситуация освен София няма печеливш и допълни, че това е обяснението до някаква степен и за динамиката на цените на жилищата през последните няколко години, за острия недостиг на места в детските градини, за проблемите в инфраструктурата, която особено в по-новите квартали, не може да навакса на този бърз ръст на населението.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.