Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Общинският съвет във Варна одобри таксите за паркиране в бъдещата Синя зона

Общинският съвет във Варна одобри таксите за паркиране в бъдещата Синя зонаснимка: dnevnik.bg

Таксата за час престой в зоната ще бъде 1 лв. Единствено във Варна шофьорите ще имат възможността да плащат и половинчасов престой.

Живеещите в обхвата на зоната ще ползват преференции. Те ще плащат по 5 лв. на месец и по 55 лв. на година за първи автомобил. За втора кола месечната такса ще бъде 10 лв., а годишната – 110 лв.

За служебен абонамент в централната градска част ще се плаща 350 лв. на месец и 3 850 лв. на година. За широк център цената ще бъде 300 лв. месечно, съответно 3 300 лв. годишно. За всички улици и площади извън обхвата на Синята зона абонаментните карти за служебни коли ще струват 120 лв. на месец и 1 320 лв. на година.

Облекчения ще има и за търговците при ползване на зоната за кратковременно паркиране. В ядрото на града те ще плащат по 150 лв. на месец, съответно по 1 650 лв. на година. В широкия център месечната такса ще бъде 120 лв., а годишната – 1 320 лв..

Плащането в Синята зона ще може да се извършва по три начина. Освен чрез смс, каквато е практиката в повечето български градове, ще може да се плаща и със специално мобилно приложение "Виртуален паркинг метър". Чрез него ще се използват индивидуални предплатени сметки за паркиране. Третият начин за плащане ще е в брой в търговски обекти, намиращи се в обхвата на зоната.

Тя ще разполага с два типа места – за общо ползване и запазени. Паркоместата за общо ползване ще бъдат предназначени за жители, фирми и гости на града. Запазените ще се отдават под наем на компании и техният брой ще е ограничен. Определени паркоместа ще бъдат маркирани и ползвани само от коли на полицията, общината и хората с увреждания.
Работното време на Синята зона ще бъде от 9 до 19 ч. През уикенда и в празнични дни паркирането ще е безплатно.

Освободени от такси ще бъдат и собствениците на електромобили. Те не само ще могат да спират по всяко време на денонощието в Синята зона, но ще имат и възможността да зареждат колите си от електростанциите напълно безплатно.

Първончално се предвижда зарядни станции за електромобили да има на 11 места в града - в общинските паркинги на пл. "П. Славейков", ул. "Александър Дякович", пл. "Мусала", на паркинга пред Областната дирекция на МВР на ул. "Сан Стефано" и др. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.