Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

ЦСКА взе 20-та си Купа на България след старт от дъното

ЦСКА взе 20-та си Купа на България след старт от дънотоснимка: bnr.bg

Отборът на ЦСКА спечели 20-та си Купа на България, но сега триумфът ще остане в историята на българския футбол и с факта, че за първи път отбор от В група на първенството вдига трофея. На финала на турнира ЦСКА победи „Монтана” с 1:0, а единственото попадение бе отбелязано от Станислав Маламов в 12-ата минута на интригуващия двубой.

Дни след грандиозното футболно шоу на легендата на ЦСКА Христо Стоичков, трибуните на националния стадион Васил Левски в София отново бяха пълни. Стигнахме до успеха след пълно себераздаване от момчетата; те са великани. Дължим този успех на всички тези хора, които обичат отбора, заяви треньорът на ЦСКА Христо Янев след мача и поздрави запалянковците.

Купата в ръцете на ЦСКА е заслужена награда за този отбор, който бе принуден да извърви възможно най-дългия път до трофея, но показа, че има несломим дух, заради когото се радва и на огромна обич от феновете си. През 2015 година тимът беше изгонен от елита на българския футбол, поради финансови задължения. Сянката на дълговете преследваше ЦСКА и във В група и скоро се заговори, че отборът може да бъде изхвърлен дори от там. Все пак това не стана и армейците стартираха участието си в турнира за Купата на България от областните квалификации, иначе казано – от най-ниското възможно стъпало. Тежкият удар по клуба, носител на дългогодишни шампионски традиции, не успя да прекърши крилата на армейците и дори им вдъхна още по-голяма мотивация. Отбор и запалянковци показаха, че ЦСКА е несломим и че любовта към футбола обединява. Мачовете на отбора през годината се превръщаха в празник, а броят на зрителите по трибуните често надхвърляше този на срещите в А група. На фона на хроничните финансови проблеми и без чужденци в състава си, Христо Янев изведе младите играчи на отбора до върха, а самият той записа името си като най-младият треньор, носител на трофея.

През 2015 г. УЕФА наказа ЦСКА с изваждане от европейските турнири, заради закъснели плащания. По този начин спечелването на националната купа не може да осигури участие на ЦСКА в Лига Европа. Така червеният отбор направи услуга на вечния си съперник Левски, който ще може да започне участие във втори предварителен кръг на Лига Европа през следващия сезон. А пък в първия предварителен кръг на Лига Европа ще бъде поставен отборът на „Берое”, отстранен от ЦСКА на полуфиналите на турнира за Купата на България.

Триумфът на ЦСКА е успех за целия български футбол, защото показва, че парите не са единственото важно нещо във великата игра в днешно време. Качества като себеотрицание, любов към отбора и желание за победа пълнят трибуни и днес, а феновете на ЦСКА продължават да очакват новини за евентуално завръщане на червения отбор във елитната футболна група А на страната. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.