Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Линда Зечири – първата ракета в българския бадминтон

Линда Зечириснимка: bnr.bgЛинда Зечири

Пътят на Линда в спорта не е от най-традиционните. Когато е на 15 години, датска треньорка открива таланта й за бадминтона и така девойката оставя бащиния дом и заминава сама в скандинавската страна. Но как започва приказката, наречена „Зечири“? За това говорим с Линда и Джема – нейна мениджърка, най-близка приятелка и просто сестра, човекът, който безрезервно подкрепя националката ни не само през всичките над 140 състезания в нейната спортна кариера, но и в живота:

Отначало всичко започна като игра в детството. Всяка почивка с моето семейство играехме така наречения федербал. Така се влюбих в този спорт, споделя родената през 1987 г. Линда.

Обикновено имахме и награда – едно шише лимонада. Това създаваше между нас един тип конкуренция, който може би я изгради на психическо ниво до национален състезател, до състезател от топ класата на Европа, – допълва Джема.

Решението да се откъсне от родината толкова малка не е от най-лесните за Линда, но: Аз от много малка, още от първите състезания, които изиграх в България, имах огромна мотивация един ден да бъда една от най-добрите състезателки в света. Спортът винаги много ми е харесвал и това ме е мотивирало да правя всички тези стъпки. Тази стъпка, която направих на 15-годишна възраст, не беше лесна, но беше да кажем естествен избор, за да постигна детските си мечти. В началото беше трудно, но впоследствие, когато човек има цели и мечти, не мисли толкова за трудностите, колкото за предизвикателствата, коментира за решението си момичето.

След пет успешни години в скандинавската страна Линда получава тежка травма и при операция е отстранена част от хрущяла на колянната й става. Завръща се в България. Въпреки неблагоприятните прогнози, намира сили – физически и психически, да се справи и да продължи напред.

Нещото, което помага във всеки тежък момент, това е целта пред теб и желанието да я следваш. Всяко едно препятствие приемам като нещо, което е трябвало да се случи и е за добро. Винаги съм се опитвала да извлека най-доброто от тежките си моменти, разказва Линда Зечири.

Особената фамилия идва от бащата – наполовина етнически албанец, наполовина италианец. Въпреки това Линда твърди, че е възпитавана като 110-процентова българка и е наследила борбения български характер. Не веднъж са й предлагали да се състезава под чужд флаг. Тя обаче не приема, защото:

Аз мисля, че камъкът си тежи на мястото, – обяснява Линда. – И никога не съм изпитвала чисто душевна нужда да представлявам друга държава. А в спорта, когато не играеш с душа и сърце за държавата, която представляваш, просто няма как да ти потръгне. И винаги съм предпочитала да правя всичко от цялото си сърце.

Днес Линда заема 38-о място в световната ранглиста, като е стигала и до 26-о. Зад гърба си има множество медали. От всички победи обаче: Може би най-трудната победа беше преди няколко месеца, – е откровена Линда. – С моите съотборнички от България участвахме на европейското отборно първенство. Стигнахме до финал след доста драматичен полуфинал, където аз и моята партньорка (аз по принцип се състезавам само в единична дисциплина, но в случая играх и двойки) изиграхме решаващия мач срещу Испания с актуалната световна шампионка. Резултатът до този момент беше 2:2 и от този мач зависеше, дали ще се класираме за финалите. И успяхме. Това беше може би една от най-трудните и най-атрактивните победи.

Така през февруари България печели историческото сребро от отборното европейско първенство в Казан, Русия. Тази е и най-успешната година в спортната кариера на Линда, която вече трескаво се подготвя за Олимпиадата в Рио. Тя ще е една от трите ракети, които ще представят България на грандиозното събитие:

Подготовката за олимпиадата в Рио засега върви много добре. Подготвям се вече от две седмици много сериозно. Физически, психически, технически – във всеки един аспект. Чакам игрите с нетърпение. Знам, че мога да победя абсолютно всеки състезател в света. Очаквам едно наистина много добро представяне и се надявам да спечеля медал за България. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.