Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Кубрат Пулев: Следващият ми мач ще бъде за защита на европейската титла

Кубрат Пулевснимка: bnr.bgКубрат Пулев

За осми път големият български боксьор Кубрат Пулев бе определен за Спортист №1 на месеца в анкета сред спортните журналисти. Това се случи след като през май любимецът на българите постигна 23-та си победа на професионалния ринг. Тогава в двубой с британеца Дерек Чисора в Хамбург той си върна европейската титла. Единствената му загуба на ринга досега е от бившия световен шампион Владимир Кличко през 2014 г. Понастоящем Кубрат е трети в световния рейтинг на боксьорите от тежката категория на WBC (Световния боксов съвет) и втори в рейтинга на IBF (Световната боксова федерация). Относно новото, което можем да очакваме около него, Кобрата каза:

Преговаряме с поляка Мариуш Вах, който има огромно желание да се бие с мен. Смятам, че такъв мач може би ще има и е доста вероятно това да се случи към края на годината.

Според Пулев огромен е шансът двубоят да се състои в софийската зала „Арена Армеец”, но това ще се изясни със сигурност, след като се уточнят категорично противникът и датата. Относно следващата си среща, той заяви:

Предполагам, че ще бъде за защита на европейската титла, защото аз съм задължен да я защитя в определени срокове. Но срещата може да е хем за защита на европейската титла, хем да е за някой друг пояс, но не за световната титла, тъй като за нея трябва да съм официален претендент. Така се извъртяха нещата на този етап, че все още не съм такъв. Трябва да има първо елиминационен мач и тогава да стана официален претендент. В WBC съм трети  в света и смятам, че това е една удобна титла, която може да се атакува. Сега се раздвижиха нещата и относно мача Александър Поветкин–Дионтей Уайлдър във версията на WBC.  Около Поветкин се разрази някакъв скандал и мачът отпадна. Така че ще видим как ще се развият нещата.

Относно актуалното състояние на българския бокс и резултатите досега от олимпийската квалификация в Баку от 16 до 25 юни, Кубрат Пулев изказа мнение, че за да бъде успешен българският бокс, е необходим нов цялостен подход:

Самият фундамент на бокса трябва да се построи, а не да се работи ден за два. Сега дано вземат и квоти, и медал. Но след олимпиадата трябва да се мисли за целия олимпийски цикъл, а не за годината, само за европейското първенство, иначе няма да има прогрес. Ще има някакви случайни победи или пълен късмет, за да се вземе някакъв медал. А когато има цялостна концепция, смятам, че нещата могат да вървят и да се очакват медали на следващата олимпиада.

Преди седмици Международната асоциация за аматьорски бокс (АИБА) утвърди със свое решение правото на професионалните боксьори да участват на олимпиади, включително на предстоящата в Рио. Решението Пулев коментира така:

„Аз съм „за”, защото това е възможност за професионалистите да играят при аматьорите, както и обратното. Смятам, че в това няма нищо лошо. Това е като обединение на бокса като цяло, макар че трудно ще се получи, защото двата вида бокс са много различни и са горе-долу като различни спортове. Аз обаче не мога да кажа, че ще участвам, защото засега има търкания между професионалния и аматьорския бокс” – каза Пулев, визирайки последвалото решение на IBF и WBC да санкционират професионалистите, които се явят на олимпиада.

В края на миналата година Кубрат и брат му Тервел, бронзов медалист от олимпийските игри в Лондон през 2012 г., откриха Боксова академия, достъпна за деца и възрастни, като протегнаха ръка включително към млади таланти от бедни семейства. Европейският шампион сред професионалистите обобщи, че академията се развива успешно и вече се обмисля идеята за откриването на втора зала:

Има момчета наистина талантливи, бойци, каквито бяхме ние като малки. Те не са много, но талантите си личат и се набляга на тях. Има момчета с характер. А за бокса на първо място трябва здрав характер. Ние правим необходимото, за да се работи с тях, за да имат мотивация във всеки етап от развитието си, за да не се отказват, да не се демотивират, да не мислят за други неща. Просто да тренират и да се стремят към успехите, към победите, сподели Кобрата. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.