Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Учителка от Хисаря ще бъде лице на страната ни по време на олимпиадата в Токио

Учителка от Хисаря ще бъде лице на страната ни по време на олимпиадата в Токиоснимка: bnr.bg

Красива българка, с венче от рози, ще олицетворява България по време на олимпийските игри в Токио. Нейна фотография ще бъде използвана за отпечатването на юбилейна пощенска марка в Страната на изгряващото слънце.

Вдъхновявайки се от картина на Владимир Димитров – Майстора, фотографката Димитра Лефтерова възнамерява да заснеме фотосесия сред слънчогледи. Когато обаче се запознава с бъдещия си модел, решава да пресъздаде българския ритуал “Розобер”. Според традицията, в навечерието му се избира най-красивото момиче, което по изящество и съвършенство да съперничи на царицата на цветята – розата.

Детската учителка от Хисаря Краси Кисьова позира пред обектива с българска носия, а ярката й дреха сякаш е попила от цвета на розите – като в оживяла картина на художник. Именно тази фотография влиза в изложбата в японския град Мураяма, с която Димитра Лефтерова е поканена да разкрие красотите на България.

А домакините дотолкова се впечатляват, че отпечатват марка, с която обаятелната българка да представя страната ни по времето на олимпиадата.

На фотографията “Розобер”, Краси е в ролята на розоберачка и позира с автентична носия от района на Хисаря – казва Димитра Лефтерова.

С тази снимка искахме да покажем един от най-българските символи, а именно розата. Японците са много деликатни хора – те се стремят към съвършенство и обожават розите и въобще цветята, красотата на жените, на природата. Те оценяват това, което ние имаме, но като че ли не ценим достатъчно. А ние наистина сме богати на красиви жени и на красиви природни гледки. Затова и беше нормално те да изберат именно Краси, като една красива българка, да представи нашата страна.

Израснала с баба и майка народни певици, Краси от малка посещава съборите, танцува българските танци и се възхищава на традиционните носии.

На снимката съм облечена с пембена фустанела от памук на черни ивици и надиплена в кръста – разказва Краси Кисьова. – Отдолу съм сложила риза от памучно платно с дълги ръкави и украсена с ръчно плетена дантела. Под ръкавите пък има ръкавели, които са в много красиви цветове и предпазват ръцете. Престилката е от кадифе и е избродирана с цветни конци, а на кръста си имам сребърни пафти с манистен колан. Носията е носена до средата на 20-и век и е характерна за района на Хисаря. Тя е наследство от баба и затова ми е най-скъпа – понеже аз колекционирам носии и до момента имам събрани от всички фолклорни области на България. Но тази ми е най-мила и най-близка до сърцето и много обичам да я нося.

Какво е да носиш българска носия?

Когато облека народна носия, се променям изцяло – отговаря Краси Кисьова. – На фолклорните събори срещам хора, които също са се постарали да си набавят националното облекло, и е приятно да получаваш енергия от тях – така става връщането към корените. Знаем, че нашите баби са вложили много труд, за да изработят с ръцете си носиите, които греят от багри и са украсени с шевици и бродерии. Именно в тях те са закодирали своите мечти и символи за здраве, за обич и за берекет.

Отдадена на традициите, Краси Кисьова организира в Хисаря българския събор “Хайдут Генчо”, посветен на местния закрилник през османското владичество. Междувременно мечтае да посети Япония и града, благодарение на който хора от цял свят ще си представят България така слънчева и красива, каквото е нейното лице.

Природата в Мураяма прилича на тази в българската Долина на розите и не случайно, в града се намира един от най-големите розариуми със 750 вида растения, включително и нашата маслодайна роза.

По време на олимпиадата, златните момичета на художествената ни гимнастика ще отседнат именно в Мураяма, където отсега се радват на фенклуб с 400 членове. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.