Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Специализираният туризъм в България – нови възможности

Специализираният туризъм в България – нови възможности

През последните години България си постави като основна цел в туризма да скъса с утвърдения модел – през лятото на море, през зимата на ски, и да се превърне в целогодишна разпознаваема туристическа дестинация. Така най-пълноценно ще се използват природните, архитектурни и исторически забележителности, на които е щедра нашата земя, а туризмът ще се превърне в устойчив отрасъл, успешно осигуряващ поминък на местното население. Тази идея е заложена в Стратегията за устойчиво развитие на туризма до 2030 г. с акцент на възможностите за специализиран туризъм. Това бе и темата, която събра през уикенда на Национална кръгла маса в Аграрния университет в Пловдив водещи учени и изследователи - „Специализирани видове туризъм – предизвикателства и перспективи”. Бяха разгледани възможностите за екологичен, винен, селски и градски, прохождащия „бавен” туризъм, основан на концепцията за здравословен бавен живот, достъпността на туристическата среда за хора с увреждания и други теми.

Интерес сред чуждите гости на форума предизвика докладът на Вероника Денизова от УНСС за позитивния опит в туризма на малкия черноморски град Каварна, добил популярност като културна и рок столица на България с ежегодните си прояви Международен младежки фолклорен събор „С България в сърцето”, Миден и рибен фест, Седмица на морето и Каварна рок фест. Този богат културен календар спомогна за икономическото развитие на региона като нова атрактивна дестинация и за удължаване на туристическия сезон. През последните години в градчето са свирили множество български и чужди банди, сред които звездни имена като Motörhead, Manowar, Scorpions, Deep Purple, Europe, благодарение на инициативността на кмета на града Цонко Цонев. От края на миналата година обаче градът е с нов кмет и бъдещото развитие на Каварна в тази посока е под въпрос.

Специализираният туризъм

Една от съвременните форми на алтернативния туризъм е все още слабо застъпения в България орнитологичен туризъм. Той бе разгледан в доклада на Веселина Атанасова-Георгиева от бургаския Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Благоприятни условия за развитието на този вид туризъм предлага Бургаският регион. Най-значим фактор за това е минаващият през българското черноморско крайбрежие Виа Понтика – един от основните прелетни пътища на птиците от Европа за Азия и Африка, сред които 78% от всички бели щъркели и цялата популация на розов пеликан в Европа, редките видове царски орел, египетски и белоглав лешояд. Поморийското езеро и Атанасовското, Мандренското и езерото Вая край Бургас са едни от пунктовете по Виа Понтика, където мигриращите птици традиционно спират за почивка, зимуване и гнездене. Затова влажните зони в региона са най-притегателното място за орнитолозите от България и за хиляди туристи от Европа. Двата най-добри и модерни туристически центрове за наблюдение на птици са изградени именно там от Българското дружество за защита на птиците и федерация „Зелени Балкани”.

Като възможност за развитието на туризъм, не зависещ от сезонните ограничения, Галина Илиева от Икономическия университет във Варна разгледа хазартния туризъм насочен към израелския пазар. Най-привлекателни за този вид туризъм се оказват черноморските ни курорти Златни пясъци и Слънчев бряг. По данните от доклада развитието им в тази посока е много успешно. Следва обаче да се обърне внимание на заведенията за хранене и качеството на предлаганата храна. Олинклузивната форма на изхранване е занижила стандартите на храната, а този тип туристи държат изключително много на качеството на предлаганите услуги, се подчертава в доклада.

Специализираният туризъм

Говорейки за алтернативен туризъм не можем да не спрем вниманието си на бързо набиращия скорост през последните години винен туризъм, както в световен мащаб, така и у нас. Той се превръща във водещ вид туризъм за гр. Мелник, Югозападна България, и Тракийската низина.

Изводът от представените на Кръглата маса разработки е че туристическата индустрия се очертава като много важен сектор за икономиката на страната и един от малкото отрасли, които през последните години демонстрира устойчива тенденция на ръст, като приходите в бранша са в голяма зависимост от потока на чуждестранните туристи. Успешната и постоянна работа в тази посока ще спомогне за постигането на целта, заложена в Стратегията за устойчиво развитие на туризма в България до 2030 г., а именно да станем страна, заемаща водещо място сред петте топ дестинации в Централна и Източна Европа. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.