Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министър Николина Ангелкова: Посолството ни в Москва към момента е издало 105 хиляди туристически визи

Николина Ангелковаснимка: dariknews.bgНиколина Ангелкова

Посолството ни в Москва към момента е издало 105 хиляди туристически визи. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на брифинг пред журналисти в Средец, предаде репортер на Радио „Фокус” – Бургас.

Тя посочи, че посолството в Москва издава между 4000-5000 визи на ден. По думите й очакванията са интересът от страна на руските туристи да се запази такъв през целия летен сезон.

„Руският пазар, който е пазар в последната минута и изключително много зависи от рублата, към момента генерира ръст от около 20 %. Преди няколко дни беше издадена и стохилядната виза. Към момента издадените визи са 105 хиляди, като това не включва многократните визи, не включва и шенгенските визи, което на фона на издадените визи за същия период през миналата година, е ръст от около 26-27 %“, допълни Ангелкова.

По отношение на руските туристи министърът посочи, че те предпочитат да летуват повече по Южното Черноморие, отколкото по Северното. „Там заявените чартърни полети са в съотношение 20:80, което е доста голям дисбаланс по отношение на този пазар“, допълни министърът.

Тя добави, че туристите от Полша и Унгария към момента бележат ръст между 10-15 %. Ръст с около 10 % има и при туристите от Франция. „От Израел очакваме 15 % ръст, от Великобритания към момента с 10 % се движи ръстът, от Румъния- 10 %. На пазар Германия към момента ръстът, който се генерира, е между 5% и 35 %. Така че, на база заявените към момента полети и предвид тези, които са отпаднали през април и май месец, можем да кажем, че средно това, което очакваме като ръст за летния сезон, е около 10 %“, каза още Ангелкова.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники