Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Руснаците се завръщат по Черноморието

Руснаците се завръщат по Черномориетоснимка: capital.bg

Рекордните 1.1 млн. туристи са посетили България през юли, което е увеличение с 21% спрямо същия месец на миналата година. Заедно с данните за юни, който е първият месец от активния летен сезон, броят им достига 1.8 милиона. И двете числа са рекордни - статистиката не ги е регистрирала дори в годините преди кризата. А очакванията на туроператорите са 2016 г. да е една от най-силните за българския летен туризъм. Дали прогнозата е вярна ще стане ясно, след като бъдат обявени данните за август – най-силният летен месец за туризма.

Сега статистиката показва подобрение при почти всички пазари. При някои (Франция и Чехия) посетителите се увеличават дори двойно. Растат и туристите от най-големия пазар - руския, като през юни и юли те са с близо 25% повече спрямо същия период на миналата година. Тогава посещенията паднаха драстично заради търговските санкции на ЕС срещу Русия.

Откъде идват

Най-много чужденци, които искат да почиват в България, идват от Русия. Според статистиката за двата летни месеца на тази година посещенията оттам са надхвърлили 280 хил. Броят на посетителите е все още под рекордните нива от 2013 и 2014 г., но е съвсем близо и е възможно с данните за август резултатът дори да бъде подобрен. Бумът на руснаци по българското Черноморие е свързан с охладнелите отношения между Русия и Турция. През пролетта руският президент Владимир Путин "препоръча" на съгражданите си да избягват турските курорти, а това се отрази положително на бизнеса в България.

Все още не е ясно обаче дали този еднократен ефект ще се пренесе и през следващата година, тъй като отношенията между Руската федерация и югоизточната ни съседка започнаха да се подобряват. Миналия месец Путин след телефонен разговор с турския си колега Реджеп Ердоган сне забраната.

България е все по-притегателна туристическа дестинация и за държавите от Европейския съюз.  За първите два месеца от активния летен сезон страната е посетена близо 250 хил. пъти от германски туристи. Над 110 хил. посещения има от Румъния и Полша, а съвсем малко по-малко са почиващите украинци. Ръстът на посетителите от тези три държави варира между 15 и 50%. / Капитал

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники