Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министър Стела Балтова прогнозира успешен летен сезон с повече туристи

Стела Балтоваснимка: btvnovinite.bgСтела Балтова

Зимният сезон е успешен заради подходящото време и качествения предлаган продукт, като ръстът през декември е бил много висок на годишна база, обяви в студиото на „Тази сутрин” служебният министър на туризма Стела Балтова.

В навечерието на летния сезон министърът прогнозира 9-10% ръст на чуждестранните туристи, като за германците скокът е с една четвърт.

Всички пречиствателни станции без тази в Ахтопол са напълно изправни, рехабилитират се пътищата в курортите. За поредна година обаче най-голям проблем се очертава намирането на подходящи кадри.

Цели комплекси разчитат на  нискоквалифицирана работна ръка от страни извън ЕС. В същото време приемът на студенти в Колежа по туризъм е съкратен наполовина. Именно там би трябвало кадрите за тази индустрия в рамките на 6 семестъра да усвояват тънкостите на управлението на хотели и ресторанти.

Учащите, които вече трупат стаж по специалността, споделят, че в разпознаваеми курорти като „Слънчев бряг” заплатите са мизерни, а много от управителите – „хора на някого”, които не се справят с работата си.

Пред камерата на bTV зам.-директорът на колежа Розалин Янев коментира, че преди 10 г. „някакъв самозван експерт” е премахнал изискването за висше образование за управителските позиции в хотелите и ресторантите и това е свалило много качеството на кадрите. „Защо не се прави нищо за прекратяването на това непрекъснато строителство на хотели – предлагането надвишава търсенето”, запита той.

Янчо Парушев от Съюза на собствениците посочи, че само в района на Слънчев бряг, Елените и Равда може да се отворят поне 100 000 работни места и, макар заплатите всяка година да се повишават, „просто не достигат хората”, а и „българинът малко несериозно се отнася с работата”. Затова и 15 000 нискоквалифицирани работници от Украйна, Беларус и Молдова ще работят по морето тази година.

Бизнесът настоява да се удължи срокът на пребиваване на служителите от страни извън ЕС, като Стела Балтова призна, че се водят разговори в тази посока.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники