Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Българите харчат все повече за туризъм

Българите харчат все повече за туризъмснимка: investor.bg

Българите харчат все повече за туристически пътувания. Тенденцията е валидна както за пътуванията в страната, така и за тези зад граница.

През миналата година за пътувания в страната и чужбина с цел туризъм българите са похарчили общо 1,28 млрд. лв., показват обобщени данни на Националния статистически институт (НСИ).

Почти 800 млн. лева са направените разходи за туристически пътувания в страната, а на 485 млн. лева възлизат разходите в чужбина, осъществени през 2016 г.

За последните осем години туризмът в България бележи устойчив ръст по всички параметри, отчетоха от Министерство на туризма и Националния статистически институт (НСИ) наскоро.

За периода 2009-2016 година приходите от туризъм са нараснали от 1,4 млрд. лева в началото на периода до 1,9 млрд. лева в края. Ръст е реализиран и по отношение на заетостта на базата, нощувките и туристите. За посочения осемгодишен период заетостта в хотелската база е нараснала значително – от 25 до близо 40 на сто.

Малко над 3,8 милиона са били българите, които са реализирали туристически пътувания през 2016 година. Превес имат пътуванията в страната - 83,4%, а 12,9% са пътувалите само в чужбина, 3,7% са реализирали пътуване и в страната, и в чужбина.

През 2016 г. средният разход при пътуване с лична цел е бил 176 лева в страната, а в чужбина - 502 лева.

Друга очертаваща се тенденция показва, че българските хотели печелят повече от посещенията на чужденци, отколкото от нощувки на българи.

От общо 1,23 млрд. лв. годишни приходи от нощувки на хотелиерите 891 млн. лв. са приходите от чужденци - над два пъти повече от похарчените от българи пари за хотели. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.