Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министерството очаква 40% ръст на туристите от Западна Европа по Великден

Стела БалтоваСтела Балтова

За Великденските празници очакваме сериозен ръст на туристи от Западна Европа. Само от Италия, Испания и Германия очакваме с до 40% повече хора спрямо миналата година. Това заяви пред Нова телевизия служебният министър на туризма Стела Балтова.

Тя уточни, че отчетеният ръст е от западни туристи, които ще използват самолет като превоз до България. Очакват се около 85-90 хил. души от тези три държави да посетят страната за Великденските празници.

От съседните на България страни също се очаква ръст на туристите. За Македония и Гърция той е 20%, докато за Румъния достига 40 на сто.

Балтова уточни, че има бум на уикенд туризъм в София. Все повече чужденци идвали в българската столица само за почивните дни, като се възползвали от конкуренцията между нискотарифните авиокомпании.

"В България вече не говорим за нискотарифни туристи, както беше в началото на века. В кратките екскурзии са включени посещения на театър или балет, което привлича и млади туристи", допълни Балтова.

Тя призна, че и през този летен сезон туризмът ще изпитва сериозна липса на кадри. По думите ѝ най-сериозно това се усеща при камериерките, готвачите, сервитьорите, шофьорите на автобуси и управленските кадри. Проблемът щял да се реши с внос на кадри от Молдова и Украйна. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники