Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България ще привлича туристи с винено-кулинарни маршрути

България ще привлича туристи с винено-кулинарни маршрути

Министерствата на земеделието и на туризма с участието на общините работят по проект за 12 винено-кулинарни маршрута - по един за всеки от месеците на годината.

България има дългогодишни традиции в производството на вино и то е станало част от културата на народа, както и разнообразните ни кулинарни традиции, посочи министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БТА, при представянето на инициативата, която обхваща 50 общини и 100 туристически обекта.

Земеделският министър Румен Порожанов допълни, че винените и културните дестинации са важни не само за туризма, но и за производителите на традиционнибългарски храни и кулинарни специалитети. Той припомни, че България е вписала в европейския регистър на защитените наименования два продукта - "Горнооряховски суджук" и "българско розово масло" и четири храни с традиционно-специфичен характер - филе "Елена", луканка "Панагюрска", роле "Трапезица", кайзерован врат "Тракия", пастърма "Говежда". На европейско ниво са регистрирани и 54 вина. Това поставя страната на 8-мо място в Европейския съюз по продукти със защитени наименования.

Под мотото "Сподели България" ще бъде популяризиран т. нар. бавен туризъм, чиято концепция е свързана със запазването на традициите и културата, като се набляга на местната храна, виното и обичаите, каза Ангелкова.

Дванадесетте дестинации, предложени за винен и кулинарен туризъм на този етап са Долината на Струма - Кюстендил, Благоевград, Сандански и Мелник; Долината на Места - Разлог, Банско, Гоце Делчев и Хаджидимово; Западна Тракия - Пазарджик, Пловдив и Асеновград; Розова долина - Панагюрище, Копривщица, Старосел, Хисаря, Казанлък; Източна Тракия - Стара Загора, Сливен, Ямбол и Карнобат; Сакар - Харманли, Любимец, Свиленград и Тополовград; Златия - Враца, Монтана, Видин; Мизия - Плевен, Оряхово, Свищов и Русе; Добруджа и Северно Черноморие - Силистра, Добрич, Варна, Балчик; Южно Черноморие - Бургас, Несебър, Поморие, Созопол и Царево; Стари столици - Велико Търново, Горна Оряховица, Търговище, Шумен, Писка, Велики Преслав и Източни Родопи - Хасково, Кърджали и Ивайловград.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники