Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Най-известните термални извори в България, открити и през зимата

Най-известните термални извори в България, открити и през зимата

Знаете ли, че България е на второ място в Европа по наличие на термални минерални води след Исландия? Термалните извори в страната ни са с разнообразен химико-физичен състав, подходящи не само за отмора и разтоварване от стреса, но и за превенция и рехабилитация на редица заболявания. Въпреки това у нас липсва целенасочена реклама, която да направи страната ни разпознаваема на туристическата карта сред водещите, в това отношение, европейски държави. Такова е и мнението на Сийка Кацарова, заместник-председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и член на борда на директорите на Европейската СПА асоциация. Според нея България разполага с всички предпоставки за развитието на качествен целогодишен балнео-СПА туризъм. Традициите в това отношение датират още от римско време. Имаме природен ресурс – топли минерални води, чудесен климат и много добра материална база – съвременни СПА и балнео-СПА хотели и центрове, квалифицирани кадри.

Няма нищо по-хубаво след дългата, натоварена седмица, човек да разпусне в топлите води на минералния басейн. А предимствата са много: за разлика от обикновените басейни, минералните не съдържат вредни химикали за пречистване на водата, минералите проникват по естествен път през кожата, за да възстановят баланса на клетъчно ниво, оказват благотворно въздействие върху редица органи и системи в организма...

Ето и най-известните сред тях в близост до София:

На 12 kм. югоизточно от центъра на столицата, в края на Панчаревския пролом на р. Искър, се намира комплекс "Корали". Той разполага с малък и голям топъл басейн, водна пещера и студени басейни. Минералната водa от извора e с температура 47°C, а в басейна е охладена до около 30°C. Тя оказва благотворно въздействие върху нервната система, а контрастните бани в студена и топла вода засилва кръвообращението и укрепват имунитета.

Малко по-далеч, на 70 км. от София и на 30 км. от Боровец, близо до Костенец (8 км.), се намират Пчелинските минерални бани. Преди години, заради лечебните извори, курортният комплекс там е бил с открит минерален басейн с плаж, лечебно-рехабилитационен център и оздравителен детски дом. Сега комплексът в живописната планинска местност е преустроен в СПА хотел с два минерални басейна. Водата в тях лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични и кожни заболявания. Изворът е с температура 72,8°С – един от най-горещите в България.

Пак в района на Костенец, на 72 км. от София, на юг от магистралата София-Пловдив се намира минералният комплекс Долна баня. Независимо от температурите навън, стига да не са доста под нулата, може да разпуснете семейно и с приятели в трите външни басейна (плувен, детски и джакузи), в които водата варира от 28° до 43°С. Минералната вода от извора е 67,8°С и лекува ревматични и кожни заболявания, действа добре и на сърдечно-съдовата, дихателната, храносмилателната, двигателната, нервната и половата система.

Ако пък искате да прекарате няколко почивни дни сред красивата природа на Стара планина – минералните извори около Троян, в близост до с. Шипково и с. Чифлик, също са добър избор. Минералните извори в курорта са три с температура от 18 до 35°С и лекуват чернодробни, бъбречни, стомашни, неврологични и очни заболявания. Климатът е подходящ и за хора с белодробни заболявания. Село Чифлик се намира в живописната долина на река Бели Осъм. Външният минерален басейн по горното поречие на реката, на около 19 км. югозападно от Троян, е с температура на водата над 30°С и е отворен през цялата година, а в близост до него е горещото джакузи, в което може да се отпуснете и при по-ниски температури навън. Ако сте в района за няколко дни и времето е подходящо, може да се разходите до резервата Козя стена, едно от малкото места в Европа, където все още расте красивият еделвайс.

За любителите на зимните спортове и термалните удоволствия са откритите минерални басейни край с. Огняново и с. Добринище, недалеч от Банско, и горещите извори на Сапарева баня, в близост до Боровец, където може да се потопите, след като се уморите да карате ски.

И все пак, ако страдате от някакво заболяване, е добре да проверите дали минералният състав на водата в басейна няма да ви навреди. Важно е да знаете, че прекалено горещите басейни не са подходящи за хора със сърдечно-съдови проблеми. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники