Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Ако сте любител на приключенията и красивата природа – елате в България

Ако сте любител на приключенията и красивата природа – елате в Българияснимка: bnr.bg

България продължава да е страна, в която тръпката и приключението са живи, в която все още можеш да посетиш места, където крак на турист не е стъпвал. Можеш да се докоснеш до села, в които животът продължава с ритъма отпреди няколко столетия и в които пътуването е носител на истинско познание. Тук вкусът на храната, въздухът и гледката идват сякаш от друго измерение, което преобръща представите за радостта от живота. Именно тази пълноценна почивка, която презарежда организма, вече двайсет години се развива като желан туристически модел, благодарение на Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ). За изминатия път, на рождения ден на асоциацията, разказва нейният почетен председател и говорител Любомир Попйорданов:

Стремежът ни е да постигнем устойчив и отговорен туризъм в услуга на малки групи и в интерес на местните общности, който развива техния капацитет, следвайки интересите на клиентите. Той дава една нова представа за България, свързана с природното и културното наследство, с живите традиции, с виното и с всичко, което ражда земята ни, с красивата ни природа. Това, което създава идентичността на България. Такава, каквато ние винаги сме я виждали. Историята на нашата асоциация е история на битки, в които ние отстояваме различни позиции и се борим членовете ни да постигнат повече в изготвянето и развитието на този пазарен, туристически продукт. Така например къщите за гости не съществуваха в правния мир. Успяхме да извоюваме техния статут. Днес туризмът в къщите за гости се развива с голям успех. Другата част от нашия продукт са защитените територии и природните паркове. В тях осъществяваме приключенски пътувания, преходи с колело, с коне, проникване в неосветени пещери, преминаване на алпийски маршрути с водач и други проекти.

Любомир Попйорданов е активен пътешественик, обиколил много страни по света. С какво ще открои България?

Това, което привлича, е живата култура в страната ни. Традициите, регистрирани от ЮНЕСКО и тези, свързани с езотеричното, с християнската ни принадлежност, с нашето геополитическо място между Европа и Азия. Не на последно място ще откроя и особеностите на българската кухня – вкусните зеленчуци и плодове, отгледани в малките градинки, киселото мляко. Качеството на базовите продукти, които ние като българи трябва да запазим. Те имат изключителен вкус. А храната, приготвена с тях, е превъзходна.

БААТ се бори и поддържа много важни каузи, за да бъде запазено природното наследство на България. Една от тях е опазването на планините, на тяхното състояние, пейзаж и екосистеми.

Ние сме вносители на предложение до министър-председателя на България за намиране на решение на казуса Пирин и Банско и изграждане на втори кабинков лифт, но това е частният случай – подчертава Любомир Попйорданов. – Смятаме, че трябва да се намери цялостно решение за развие на планините и селата в страната. Като сдружение винаги сме изразявали мнение, което не винаги е много приятно за управляващите. Политиката трябва да създава условия за развитие на местните хора и предприемачеството, а не да се узурпират ресурси и да се създават монополи. Това са каузи, които нашата асоциация подкрепя вече 20 години. Те често ни създават неудобства, но сме щастливи, че стоим неотменно на тези позиции. Не сме се отказали от тях и се борим България да присъства и да се вижда по света като алтернативна дестинация с различни видове туризъм. Светът е все по-виртуален, което помага и нашият продукт да стигне лесно до много хора, скъсява се дистанцията и можете да се озовете там, където ви харесва. Така, че има една огромна ниша за развитие и тя не е в посока на масовия туризъм, а на качествения. Създаване на уникални образци и пакети от услуги. За да се постигне това се предполага, че природата е запазена, че хората са там и се чувстват благоденстващи, засмени и спокойни за бъдещето си. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.