Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Николина Ангелкова: Сътрудничеството в областта на туризма ще изглади противоречията на Балканите

Николина Ангелкова: Сътрудничеството в областта на туризма ще изглади противоречията на Балканитеснимка: bnr.bg

Националният дворец на културата бе домакин на още едно събитие от календара на българското председателство на Съвета на ЕС. Фокусът този път беше насочен към проблемите и перспективите за развитие на сектор „Туризъм“. Срещата имаше неформален характер и в нея участваха министрите на туризма на държавите – членки на ЕС, вицепремиерът Валери Симеонов, еврокомисарят по вътрешен пазар, индустрия и предприемачество Елжбета Биенковска и генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили. Страните от Балканския регион също откликнаха на поканата за участие във форума.

По време на срещата бяха обсъдени три основни теми. Първата бе свързана с ролята на туризма като фактор за икономически растеж и интеграция. По думите на министър Николина Ангелкова, туризмът създава повече от 10 на сто от брутния вътрешен продукт на ЕС. За България пък този процент е 13. Приходите от международен туризъм в страните членки са над 341 милиарда евро за 2016 г. През 2017 г. постъпленията се очаква да са по-големи.

Друга важна дискусия беше посветена на сигурността на дестинацията и по-добрата реклама за страната, която ще я направи и по-разпознаваема за туристите. Огромният потенциал на китайския пазар и възможностите за привличане на китайски туристи у нас също намериха своето място в разговорите. В тази връзка българският министър на туризма Николина Ангелкова информира своите колеги, че се търсят възможности за откриване на директна авиолиния между София и Пекин и изрази надежда, че до втората половина на тази година, когато предстои срещата във формат „16 плюс 1“, ще има повече подробности по този въпрос. Министрите на туризма на страните от ЕС са категорични, че за Китай е необходима съвместна работа за обща реклама на Европа, като предпочитано място за отдих и инвестиции. Това ще се случи с помощта на общи туристически продукти, които държавите ще разработват и представят заедно. Ангелкова заяви, че страната ни вече е получила покана за съвместна работа от страна на Хърватия и ще се включи в разработването на съвместния й туристически пакет със Словения.

Сътрудничеството между държавите в областта на туризма е от ключово значение за подобряване и улесняване на отношенията на Балканите. България работи активно в тази посока. За това свидетелстват множеството планирани съвместни инициативи и проекти с Турция. Ще бъдат организирани Дни на България в Турция и на Турция у нас, както и кампании, целящи да рекламират България като дестинация за спокойна семейна почивка за нашите съседи.

Южната ни съседка се нарежда на четвърто място по брой туристи, които са посетили страната ни през изминалата година. Броят на българите, избрали турските курорти за своята почивка, също нараства с близо 7.5 на сто, изтъкна министър Ангелкова и допълни:

Турция е изключително важен пазар за България в сектора на туризма. Повече от 636 000 турски туристи са посетили страната ни. Турция е наш важен партньор – както за икономиката, така и за всички други политики, които правителството води.

Що се отнася до възможността за членство на страната в ЕС, министърът заяви:

За да се присъедини една държава към ЕС, е необходимо да отговаря на редица условия. На 26 март във Варна под егидата на премиера Бойко Борисов ще бъде организирана среща с участието на Жан- Клод Юнкер, Доналд Туск, Антонио Таяни и Реджеп Ердоган. На нея ще се обсъдят редица условия и политики, които Турция трябва да изпълни, за да пристъпи към преговори. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.