Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

6,9 млрд. лева са приходите от туризъм

6,9 млрд. лева са приходите от туризъмснимка: bgnes.com

Министерството на туризма инициира координационни съвещания всяка година в трите крайбрежни области, в които участват представители на абсолютно всички институции, пряко и косвено ангажирани с безпроблемното протичане на летния туристически сезон - областните дирекции на МВР; НАП, КЗП; БАБХ, РЗИ, РИОСВ; морска администрация, пътните управления и областните управи.

Това заявява министърът на туризма Николина Ангелкова в отговор на питане от депутата от ОП Миглена Александрова за подготовката за предстоящия летен сезон, предаде репортер на БГНЕС.

Провеждаме непрекъсната комуникация със заинтересованите страни от сектора в лицето на представителите на бизнеса - хотелиери, туроператори, браншовите и професионалните съсловни организации. Без този режим на непрекъснат диалог и обединяване на усилията, не бихме могли да постигнем рекордните за втора поредна година резултати - близо 8.9 млн. чуждестранни туристи за 2017 година и ръст от 7.6% на годишна база, както и 6.9 млрд. лв. приходи от международен туризъм - ръст 9.3% на годишна база, подчертава Ангелкова.

Тя пояснява, че осигуряването на сигурността на туристите, които посещават дадена дестинация е приоритет в политиката, която води Министерство на туризма, особено предвид цялостната международна обстановка.

С оглед гарантиране сигурността на туристите в к.к. Слънчев бряг, „Слънчев бряг" АД е изградило и поддържа система за видеонаблюдение. То се обезпечава с около 200 камери, от които 150 броя са аналогови, монтирани през периода 2007-2008 г, а останалите 50 броя са цифрови. Инвестицията за цифровите камери е направена през периода 2015-2017г.

На база изготвения план за дейността на МВР по опазване на обществения ред, противодействие на престъпността и осигуряване пожарната безопасност в курортните комплекси и туристическите райони, работи и междуведомствен координационен център. Всеки туристически сезон поетапно в националните курорти се командироват държавни служители с полицейски правомощия. Успешна и утвърдена практика е провеждането на съвместните патрули с полицейски служители от държави-членки на Европейския съюз.

По отношение защитата правата на потребителите, с цел максимално бърза реакция на потребителски сигнали, за неправомерни действия или неотговарящо на стандартите качество на предлаганата туристическа услуга, още от 2016 година в Министерството на туризма функционира и 24-часова телефонна линия.

Предварителните данни за броя на планираните полети до Летищата Варна и Бургас за летен сезон 2018 бележат ръстове съответно с 15% и 25%, което е ясен индикатор, че ни очаква натоварен и успешен туристически сезон, изискващ пределна мобилизация на усилията, както от страна на институциите, така и от страна на туристическия бранш. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.