Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Започва международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново

Започва международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново

От 19 до 21 април 2018 година Велико Търново е домакин на традиционното за старопрестолната столица международно туристическо изложение „Културен туризъм“. Тазгодишното 15-о издание ще се проведе в двореца на културата и спорта „Васил Левски“, а присъствие са потвърдили над 60 участници, сред които и представители на множество чужди посолства у нас. Кои са част от тях, както и още подробности за програмата на събитието – разказва управителят на общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ Борислав Йорданов:

Тази година акцентът е върху страните от Вишеградската четворка – Чехия, Унгария, Полша и Словакия. Очакваме участници от Бразилия, Южна Африка, Азербайджан, Палестина, Китайския културен център и много български общини. Всяка от тях ще има възможност да представи своите туристически продукти и обичаи на открита сцена, която ще бъде пред залата. Опитваме се да променим фокуса на събитието. Затова приканихме общините да представят важни за тях туристически атракции и по този начин да достигнат до крайния потребител. Така ще бъде подпомогнат вътрешният туризъм, който е от изключително значение за всяка една страна. Изложението ще бъде открито от ансамбъл „Българче“ от Варна, който тази година отбелязва своя юбилей.

Специален гост на изложението ще бъде и унгарският фолклорен ансамбъл „Хирьош Агора“, основан през 1976 година. В него членуват около 270 души от 11 формации, които популяризират както унгарски танци и традиции, така и такива на други страни и народи от Карпатите.

В рамките на форума Министерството на туризма ще проведе кръгла маса, посветена на културния туризъм. Българската академия на науките пък организира конференция, посветена на възможностите за дигитализация и представяне на нематериалното културно наследство. На 21 април изложението ще бъде закрито с награждаването на победителите от VІ издание на националния конкурс „Чети и пътувай“. Участниците в него ще се борят за първите места в пет категории – „най-оригинално събитие за 2017 година, свързано с културния туризъм, най-интересни туристически издания, най-добър сайт, най-добри плакати, както и най-интригуващи репортажи и публикации, свързани с представените туристически маршрути и продукти по време на изложението.

Що се отнася до очакванията за туристическия сезон в старата столица, Борислав Йорданов сподели, че още в края на март са посрещнали първите чуждестранни туристи за тази година – няколко групи американци, които посещават града традиционно в началото и в края на сезона през септември. От есента на миналата година всеки турист може да разгледа и парка с умалени макети на исторически забележителности от цяла България. Броят им е около 80 и продължава да се увеличава. Събрани на едно място, те често оставят посетителите без дъх и ги карат да продължат екскурзията си, за да ги видят и на живо забележителностите в реалните им размери. През юли почитателите на оперното изкуство ще могат да се насладят на емблематичния фестивал „Сцена на вековете“, чийто декор отново ще бъде крепостта на хълма Царевец. Сред акцентите в програмата свое място имат оперите „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини, „Аида“ от Джузепе Верди, мюзикълът „Зоро“ по музика на прочутата латино група „Джипси Кингс“, операта „Луд Гидия“ от Парашкев Хаджиев и други. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.