Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Крайдунавските маршрути очароват туристите със свободен дух

Крайдунавските маршрути очароват туристите със свободен дух

„За българите Дунав винаги е била повече емоция, отколкото разум. По водите ѝ са плавали завоеватели, революционери, търговци и емигранти… Дунавска България днес има много за преоткриване... Тръгнахме от Видин през Оряхово, Свищов и Русе, чак до Тутракан и Силистра. Отбихме се през местата, свързани от векове с голямата река – Белоградчик, Чипровци, Враца, Ловеч, Павликени, Разград. Гостувахме на банатски българи, власи, турлаци, капанци и алиани. Спуснахме се с каяк до Дунавските пясъчни острови, за да наблюдаваме пеликани и морски орли. Дунав е за хората на свободния дух!“

Това е посланието, което отправят авторите на книгата – пътепис „От Балкана до Дунав. Идеи за пътешествия в Дунавска България“.Весела Николаева, Гаврил Гаврилов, Михаил Михов са млади хора с различни професионални интереси, а каузата, която ги свързва е желанието да направят популярни красивите места и забележителностите в Северна България. Техният труд запознава читателя с любопитни факти от тракийското и римското наследство в региона, обръща внимание на защитените територии и биоразнообразието и отделя специално внимание на виното и храната в Дунавска България.

„От Балкана до Дунав. Идеи за пътешествия“ е богато илюстрирано издание с множество цветни снимки, придружени от атрактивно поднесени любопитни факти за всеки район, включващи природното богатство и биоразнообразието, подробности за отглежданите лозя, храната, традициите, а също и съвети, в кой сезон е най-добре да се посети всяка една от природните забележителности.

Крайдунавските маршрути

Много често се появява съпоставка между забележителностите в горното и долното течение на Дунав. В горен Дунав са държавите, чиито столици са разположени над реката и градовете са обърнати към Дунав. За разлика от тях, тук в долен Дунав почти не се виждат населени места, преобладава дивата природа с типичните пясъчни острови и речни плажове и един див свят, който не може да се види ако човек стои на брега на реката. Този свят може да се изживее само ако пътуваш по рекат – така Михаил Михов, единият от авторите в книгата, описва своя подход към голямата тема за реката:

Това е международна река, а аз като екскурзовод се опитвам да дам своя принос за популяризирането на региона около моя роден град Русе. Постарал съм се да представя дивия аспект на река Дунав. У нас Дунавският регион е с най-малко работещи хора в областта на туризма. Няма и много ентусиасти и професионалисти, които да изграждат и популяризират нови маршрути в Северна България. Моите любими места в региона са Русенското поломие, природният парк Русенски Лом и самата река Дунав. Спускането с каяци по водите на реките Янтра и Дунав, посещението на дунавски острови, наблюдението на дивите птици също трябва да се преживеят. В книгата има и много снимки от Белоградчик и околностите, сред които е пещерата Магура и последната благоустроена пещера у нас - Венеца. Тя е изключително красива и добре съхранена.

Крайдунавските маршрути

Аз съм живяла в село в центъра на Северна България, близо е до Дунав, половината ми род е от Свищовско. Настоявах да включим в книгата Северозападна България, тъй като от няколко години работя със сайта „Северозапазена България“ и там разказваме за този малко познат регион. Всеки от нас – авторите, имаше задача да опише местата, които най-добре познава и обича. Така се роди книгата – казва журналистката Весела Николаева за сборника „От Балкана до Дунав. Идеи за пътешествия“.

Един от големите проблеми на Дунавска България е обезлюдяването. Там то се усеща, че върви с бързи темпове. Причините основно са икономически. Струва ми се, че ако хората си повярват повече, със сигурност ще се появят и други ентусиасти там и ще има нови заселници. Целта на нашите усилия не е да върнем хората по родните им места, а с примери от историята на Дунавска България и районите, които описваме, да покажем как основно заради търговията по реката и с богатата си култура, тези земи са привличали много хора от България и от други части на Европа, които са предпочели да се заселят там. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники