Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Евростат: Средно по 30 евро струва нощувка у нас, в ЕС - 73 евро

Евростат: Средно по 30 евро струва нощувка у нас, в ЕС - 73 евроснимка: dnevnik.bg

Средно по 30 евро за нощувка са оставяли чуждестранните туристи у нас като средният дял на нощувките е бил около 4 броя, показват данни от анализ на Евростат, визуализиран като преглед на туризма в държавите-членки на ЕС през 2017 г. Средният показател за ЕС на една нощувка е бил 73 евро при реализирани средно около 5 броя нощувки, отчита Евростат.

Като цяло страната ни е било посетена през 2017 г. от около 11,5 милиона чужденци, като с цел туризъм броят им е бил около 5,5 милиона туристи. Най-висок е бил делът на туристите от Германия - 13 на сто, следвани от румънците - 6,5 на сто и поляците - 6,3 на сто, предаде БТА.

Общо над 630 хиляди германци са били на почивка у нас през въпросния период. На втора позиция са били румънците - 380 хиляди и на трета поляците - около 300 хиляди. На четвърта позиция са били гръцките туристи като техният брой е бил около 254 хиляди.

Извън страни-членки на ЕС през 2017 г. най-голям е бил делът на туристите от Русия - 510 хиляди и от Северна Македония - 496 хиляди.

По данни на НСИ през миналата 2018 г. общо 12,3 милиона чужденци са били на почивка у нас, като от тях 5,8 милиона са пътували до страната ни с цел туризъм.

Броят на туристите от Германия леко е спаднал - те са били около 519 хиляди, докато броят на румънските туристи е скочил до 570 хиляди. Третата по численост група с цел туризъм - на поляците - също се е увеличила до 315 хиляди. Броят на гръцките туристи леко е спаднал до 251 хиляди.

През миналата година броят на туристите от Русия е бил 471 хиляди, а от Северна Македония е стигнал до 510 хиляди.

За първите пет месеца на тази година са били регистрирани съответно над 56 хиляди туристи от Румъния, 31 хиляди от Германия, 22 500 от Гърция и около 7 800 - от Полша. За този период у нас с цел туризъм са били 23 хиляди руснаци и 34 хиляди туристи от Северна Македония, показват данните на НСИ.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.