Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

През юли всеки четвърти полет от България е излетял със закъснение

През юли всеки четвърти полет от България е излетял със закъснениеснимка: dnevnik.bg

Всеки четвърти излитащ полет от трите най-натоварени летища в България закъснява. Това показват резултатите от проверката на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГДГВА), която ѝ беше възложена от транспортния министър Росен Желязков в края на миналия месец. До нея се стигна, след като от началото на годината зачестиха закъсненията на много полети. Проверката целеше да се разбере дали се спазва европейското законодателство за обезщетяване и помощ на пътниците от закъснели и отменени полети.

Проверката показва, че за летище "Пловдив" не са установени закъснения на излитащите самолети, които да надвишават 30 минути. Там не са открити и никакви нередности във връзка със спазване на правата на пътниците. Това обаче се дължало основно на малкото на брой полети – три пъти в седмицата.

Столичното летище е лидер по закъснения през юли. От общо 4797 изпълнени пътнически полета, в които попадат редовните и чартърните, 28.8% не са излетели навреме. 23.8% от закъсненията са в рамките на до 1 час, 3.2% - от 1 до 2 часа, а 1.8 на сто – над 2 часа.

През юли от летище "Варна" са изпълнени 1276 полета, като регистрираните закъснения над 2 часа на заминаване са 3.6% от всички полети. Забавяне от един до два часа е отчетено при 7.13% от полетите, а между половин и един час – при 8.3%.

За същия период от бургаското летище са изпълнени общо 2484 полета, като регистрираните закъснения над 2 часа на заминаване са 4.38% от всички полети. Между един и два часа са закъснели 6.72% от всички излитащи, а между половин и един час – 9.94% от всички заминаващи.

Така от общо 8557 полета от София, Варна и Бургас 2154 са закъснели, което прави 25% от всички полети.

"Сред основните причини за закъсненията на полети от и до проверяваните летища, в т. ч. по-продължителните закъснения, са ограничения по трасето, свързани с капацитета на управление на въздушния трафик и лоши метеорологични условия", пише в доклада от проверката.

Сред другите причини за закъснения са забавяне на предходен полет, технически проблеми (установен дефект, внезапна повреда на въздухоплавателно средство, закъсняло зареждане с гориво и т.н.), изчакване на трансферни пътници, удар с птица, забавено товарене на багаж, забавяне поради проверки за сигурност, късно предоставяне на полетна документация и др. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники