Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Ангелкова: Отваряме границите поетапно за държави със сходна епидемична обстановка

Ангелкова: Отваряме границите поетапно за държави със сходна епидемична обстановка

На двустранна основа обсъждаме възможностите за поетапно отваряне на границите на България за туристи от държави, които имат сходна на нашата епидемична обстановка и аналогични здравни мерки срещу COVID-19, каза в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова.

Стартирахме такива разговори с нашите съседи – Румъния, Гърция, Сърбия, Република Северна Македония. Във връзка сме с колегите от други важни туристически пазари като Германия, Полша, Чехия, Словакия, скандинавските страни. В непрекъснат контакт сме и с нашите партньори туроператори и браншови организации, информира министърът. Има запитвания и от други държави за посещения на техни туристи и за условията на пребиваването им. С всички страни, които са генериращи за нашия туризъм, водим активни разговори от началото на пандемията. Подготвяме се от 1 юли за активен летен сезон, т.е. да посрещаме и чуждестранни туристи, всичко зависи от разпространението на вируса и здравните мерки, допълни министърът. За по-бързото рестартиране на сектора се залага на вътрешния туризъм, после на туристи от съседни държави.

Ако стартират пътуванията на чуждестранни туристи, на този етап сме предложили примерна декларация, която е съгласувана и одобрена от съответните компетентни органи. С нея гостът декларира, че не е болен, запознат е с условията в страната и при които работят местата за настаняване у нас и ако се разболее тук, допълнителните разходи се поемат от здравната му застраховка, здравен фонд или за негова сметка.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.