Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Леонид Григориев: В "Южен поток" има бъдеще

Леонид Григорьевснимка: kommersant.ruЛеонид Григорьев

В този проектa "Южен поток" има бъдеще по няколко причини, основната е, че има търсене на газ в южна Европа. Проектът за газопровод през Турция, който се подготвя в момента е слаб, най- вече заради малкото количество газ. Синьо гориво може да дойде във вашия регион само от Русия и практически това е осъществимо, тъй като има изградена необходимата инфраструктура.   

Това каза в интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт " Леонид Григориев - главен съветник в аналитичния център на руското правителство за бъдещето на проектите за газопроводите "Южен поток" и "Турски поток". Преди време нефтопроводът Баку - Тбилиси - Джейхан е успял да помогне на Грузия да излезе от тежката икономическа ситуация, и направените инвестиции в страната са били над 60%, допълни той.

Икономиката на балканските държави не расте особено бързо и създаването на този проект и неговата реализация би раздвижило нещата, заяви експертът:

Русия върви към реализацията на „Северен поток 2“  и този проект няма нищо общо с политиката. Действията са практически и са продиктувани  от обстоятелствата, че газът в находищата в Западна Европа просто свършва.

Русия не е обезпокоена от появата на Европейския енергиен съюз, коментира Леонид Григориев:  

Този съюз теоретично е замислен, за да може да се влияе на цените на газа. Но, за да стане това - първо трябва да имате газ. От друга страна са фактори като спада в цената на нефта и петролната индексация. Тръбопроводният газ става по - евтин от този, който е под налягане. Нека да сме наясно, че съвсем евтин газ вече няма да има. Виждате че напоследък цените на петрола започнаха отново да се повишават, защото престанаха инвестициите в този сектор. Подобно нещо наблюдаваме и в газовия сектор. Затова не мисля, че става дума за реорганизирането на европейския пазар. Доставките на газ се увеличават не от „Газпром“, а от пътя, по който минава синьото гориво. Европейските потребители са плащали винаги по-малко, отколкото „Газпром“ е печелил..  

Според Григориев, възможността ЕС да участва в процеса на преразглеждането на подписаните двустранни договори между някои от страните членки и Русия е само теоретична:

Мисля, че никой няма да преразгледа търговските договори, а най- вече руската страна няма да се съгласи на това. Тези контракти са на база международни правила, които са създадени от Европа и ни бяха наложени и ние вече работим по тях. Ако цените бяха високи тогава бих разбрал, но сега виждате че те по скоро се колебаят. Мисля, че Европейската комисия скучае и иска да си намери нова бюрократична задача за решаване. Така че, никакви компании няма да тръгнат към преразглеждането  на търговските контракти, защото се нарушава системата на взаимоотношенията в търговската област. Дори и при колебанията в цените на горивата „Газпром“ се държи спокойно в такава ситуация и не тръгва да повишава цените за потребителите.

„Газпром“ не е толкова богата. Вероятно отстрани изглежда така. Вътрешното потребление в Русия на газ е почти толкова колкото експортираме в Европа или 400 млрд.куб.м. срещу 200 млрд. куб.м. Така че някой трябва да се грижи за тези тръби ? Какво значи богата ? Разходите за тази инфраструктура, която „Газпром“ подържа не са никак малки. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПонеделник, 13 Юни 2016 10:17