Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

И през май цените остават без промяна, сочи статистиката

И през май цените остават без промяна, сочи статистиката

За втори поред месец Националният статистически институт отчита, че няма промяна в цените, така инфлацията за май е 0. Спрямо същия месец на миналата година обаче цените на стоките и услугите са поевтинели с 2 на сто.

Инфлацията от началото на годината (май 2016 г. спрямо декември 2015 г.) е минус 1.0 %, а годишната инфлация за май 2016 г. спрямо май 2015 г. е минус 2.0 %. Средногодишната  инфлация  за  периода юни 2015 - май 2016 г.  спрямо  периода юни 2014 - май 2015 г. е минус 0.6%

През изтеклия месец на равнището си от април остават цените за поддръжка на жилище, на водата, на тока, на газа и други горива и в образованието. При храните безалкохолните напитки имат увеличение с 0.1%, при алкохола и цигарите - с 0.2 на сто, при облеклото и обувките - с 0.8 на сто. В здравеопазването има покачване с 0.1 на сто, а при транспортните услуги - с 1.2 процента.

Поевтинели през май са съобщенията - с 1.6 на сто, цените в ресторантите и хотелите - с 0.1 на сто, развлечения и култура - с 0.5 на сто, жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома - с 0.1%.

Най-голямо поскъпване при храните се наблюдава при пресните плодове - с 13.3 на сто, картофите - 9.5 на сто, краставиците - с 5 на сто, газираните напитки - с 3.4 на сто. Най-силен спад има при доматите - с 11 на сто, зелето - с 23.6 на сто, яйцата - с 2.4 на сто.

След започналото покачване на цените на петрола на международните пазари и моментално последвалото ги поскъпване на горивата у нас статистиката отчита през май, че масовият бензин вече е с 3 на сто по-скъп, дизелът - с 3.6 на сто, а А98Н - с 5 на сто. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.