Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България повече няма да остава на студено зимата, обеща Борисов

България повече няма да остава на студено зимата, обеща Борисов

Премиерът Бойко Борисов използва поредното откриване на обект, за да увери, че "България повече няма да остава на студено зимата".

Това стана при откриването на реконструираната компресорна станция "Петрич". Обектът е част от мрежата за транзитен пренос на природен газ през територията на страната ни за Турция, Гърция и Македония.

"С тази инфраструктура, която изградихме, вече никой няма полза да заобиколи България. Ние сме си свършили нашето домашно и сега чакаме европейския газов хъб "Балкан" да действа и да разпределя газ за региона", обобщи ситуацията Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

Според него вече е създадена конкуренция между доставчиците на газ, което пък води до спад в цената.

Ефектът от ремонтите на компресорни станции премиерът илюстрира с това, че доскоро държавната компания "Булгартрансгаз" е работела с 60 такива станции, а "сега 4 компресора вършат цялата тази дейност".

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че от октомври миналата година досега са модернизирани и въведени в експлоатация 4 компресорни станции, като инвестицията, която е вложена в това, е 220 млн. лева.

"Всеки лев, вложен в модернизацията на тези станции, е инвестиция за сигурността на доставките, инвестиция към реализиране на нашия основен приоритет, а именно диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ", допълни Петкова.

Компресорната станция Петрич  вече позволява физически да да се пренасят 3 млн. куб. м газ дневно до точката на сдвояване на транзитната и преносната мрежа при Ихтиман, коментира миналия четвъртък пред журналисти Георги Гегов, изпълнителен директор на държавния газов оператор "Булгартрансгаз".

По думите му чрез обновеното съоръжение страната ни реално може да внася до една трета от необходимите й количества природен газ от гръцкия терминал за регазификация на втечнен газ Ревитуса. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники