Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Решението на съда за АЕЦ "Белене" е в полза на България, обяви Делян Добрев

Делян Добревснимка: dnevnik.bgДелян Добрев

Решението на арбитражния съд за проекта АЕЦ "Белене", в което България е осъдена да плати 550 млн. евро на руската "Атомстройекспорт" за поръчано оборудване, е изцяло в полза на България. Това смята народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

Той беше министър на икономиката и енергетиката в първия кабинет "Борисов", когато правителството реши да се откаже от проекта, а руската компания заведе дело.

"Знаете, че искът беше за 1.2 млрд. евро, в който се включваха претенции от руска страна за неустойки, пропуснати ползи, ескалации и т.н. Всъщност решението на съда е изцяло в посока това, което ние предлагаме още от 2012 г. в момента, в който изтече споразумението в Белене", каза Делян Добрев, цитиран от агенция "Фокус".

По думите му в сумата от 550 млн. евро влизат единствено неплатените фактури от НЕК.

"Това е нашето предложение още от март 2012 г. Така че спокойно можем да твърдим, че Арбитражният съд е потвърдил нашата позиция по делото. Решението е изцяло в наша полза, защото не уважава нито една от останалите претенции на руската страна", заяви Добрев.

Руската държавна корпорация "Росатом" в прессъобщение обяви, че е удовлетворена от решението, но посочва, че са й признати вземания в размер на 620 милиона евро - разходи за изработването на поръчаното оборудване, компенсации на лихвите, съдебни разходи и адвокатските хонорари. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники