Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

НЕК ще плати 550 млн. евро на "Атомстройекспорт", но ще получи реактор

НЕК ще плати 550 млн. евро на "Атомстройекспорт", но ще получи реакторснимка: dariknews.bg

Националната електрическа компания ще трябва да плати на „Атомстройекспорт” 550 млн. евро по арбитражното дело за спирането на „Белене”, но в замяна ще получи оборудване на тази стойност. Това обясни пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

„Най-големите ми опасения и страхове ни се разминаха”, призна той като посочи, че на практика нашата страна ще купи това, което по-рано е поръчано.

Премиерът допълни, че е възложил на енергийния министър Теменужка Петкова и на НЕК да влязат в контакт с руската компания и след консултации с еврокомисията да стигнат до решение какво да се прави с окомплектования реактор – дали да се изгражда у нас, или да бъде продаден.

Борисов призова и „политическите партии с по-добри връзки в Русия” да съдействат за реализацията на някой от двата варианта.

По-късно на брифинг енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че са били отхвърлени всички останали претенции на "Атомстройекспорт", свързани с ескалация на цената, пропуснати ползи, неустойки, работи извън предмета на договора и разходи за демобилизация. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вЧетвъртък, 16 Юни 2016 13:26