Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Средното потребление на бира е 73.5 литра годишно на човек

Средното потребление на бира е 73.5 литра годишно на човекснимка: dnevnik.bg

За последните пет години потреблението на пиво в България е нараснало от 72 литра на човек годишно на 73.5 литра годишно. Традиционно с най-голяма е честотата на консумация в Русе, Монтана и Бургас, сочат данни на съюза на пивоварите, оповестени днес по повод отбелязването на 135-тата годишнина от създаването на пивоварната промишленост и 25-тата годишнина от учредяването на Съюза на пивоварите.

Консумацията сред мъжете е по-голяма - средно 12 пъти в месеца, а жените - 5 пъти.

Потреблението в България е съпоставимо със средноевропейските нива. За сравнение - в държавите, където пивото е много популярно, консумацията е двойно по-голяма - в Чехия е 144 литра, в Германия - 107 литра.

Капиталовите инвестиции на членовете на Съюза на пивоварите в България в периода от 2011 до днес са над 315 млн. лева, а считано от 1994 г. - близо 1.13 млрд. лева, според данни на браншовата организация. Над 40 са новите марки и асортименти бира, позиционирани на пазара през последните 5 години.

По данни на съюза, който обхваща всички големи производители, през 2015 г. са продадени 5.05 млн. хектолитра бира, което е с близо 4% повече, отколкото през 2014 г. Продажбите на стъклени опаковки бележат растеж от 23%, на кенове - с 11%, на наливно пиво - с 5.5%. Отчетен е ръст от 22 на сто в дела на консумацията на бира в заведения. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники